Regionalne vijesti

Pokrenut postupak protiv zastupnica Rimac, Lovrić Merzel i Dalić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je u srijedu postupak protiv bivše kninske gradonačelnice i HDZ-ove zastupnice u Hrvatskom saboru Josipe Rimac jer nije podnijela izvješće o imovinskom stanju, dok je protiv bivše SDP-ove sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel postupak pokrenut jer u imovinskoj kartici nije navela sve podatke o imovini.
Povjerenstvo je utvrdilo da Rimac nije u zakonskom roku podnijela izvješće o imovinskom stanju za prestanak obnašanja dužnosti gradonačelnice i početak obnašanja dužnosti saborske zastupnice. Nakon poziva Povjerenstva Rimac je dostavila izvješće, ali nepotpuno i na nevažećem obrascu, pa je ponovno pozvana da pravilno ispuni imovinsku karticu, što do danas nije učinila. Rimac je od ranije pod istragom Uskoka zbog navodnog protuzakonitog stjecanja vlasništva nad stambenim prostorima.
Lovrić Merzel, koju je Uskok optužio zbog višemilijunskih malverzacija, pod povećalom Povjerenstva našla se jer u imovinskoj kartici nije navela adrese i tržišne vrijednosti nekretnina u kunama, udio vlasništva i način stjecanja sredstava za obrt Merzel film d.o.o. u vlasništvu svoga supruga, kao i iznos suprugove plaće na godišnjoj razini.
Za bivšu savjetnicu predsjednika Republike za vanjske poslove Romanu Vlahutin Povjerenstvo je, bez izricanja sankcije, potvrdilo kako nije ispunila obvezu da o roku 30 dana od prestanka obnašanja dužnosti podnese izvješće o imovinskom stanju. Po pokretanju postupka Vlahutin je u očitovanju navela da više od godine dana ne živi u Hrvatskoj pa nije primila zaključak o pokretanju postupka.
Vlahutin ne može biti kažnjena
Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković objasnila je novinarima da u slučaju Vlahutin kazna nije izrečena zbog svrsihodnosti. “Sukladno zakonu, ta sankcija se ne može izvršiti pa nema smisla njeno izricanje ali je, kao i u ostalim predmetima, bit u javnom prozivanju zbog propusta”, rekla je.
Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak i protiv bivše HDZ-ove saborske zastupnice Martine Dalić i predsjednika Uprave Croatia banke Josipa Lozančića jer u zakonskom roku nisu podnijeli izvješća o imovinskom stanju. Nakon što joj je naloženo da izvrši obvezu, Dalić je čak podnijela zahtjev za otvaranjem korisničkog računa putem kojeg bi predala izvješće u elektroničkom obrascu, ali ga do danas nije predala, navodi Povjerenstvo.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend