Vijesti iz BiH

Pogranične propusnice od sljedećeg tjedna u BiH

Granična policija BiH konačno je dobila opremu i uređaje koji će omogućiti početak procesa izdavanja novih pograničnih propusnica, što u BiH nije zaživjelo zbog neriješenih tehničkih pitanja, dok se u Hrvatskoj izdaju te iskaznice od 1. srpnja.

Oprema je jučer dostavljena Graničnoj policiji, a trebat će nekoliko dana da sve bude u funkciji i uvezano s Agencijom za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). Po podacima IDDEEA-e, do kraja tjedna omogućit će se tehnički uvjeti za izdavanje pograničnih propusnica u BiH.
Biometrija
Unutar ureda Granične policije BiH građani će moći podnositi zahtjeve za izdavanje novih pograničnih propusnica koje će biti biometrijske i sadržavat će sve osobne podatke u posebnom elektronskom čipu. Najvažniji uređaji na koje se duže vrijeme čekalo jesu oni koji se odnose na biometrijske podatke. Propusnice će na početku koštati 60 maraka, ili u Hrvatskoj u protuvrijednosti 225 kuna. U međuvremenu će se razmotriti mogućnost pojeftinjenja nakon zamolbe vlasti u BiH. Za građane BiH pogranične propusnice izdaju policijske postaje u susjednim općinama u RH, dok u BiH taj posao obavlja Granična policija.
Pet kilometara
Pravo na propusnice imaju stanovnici pograničnog područja s obje strane granice do pet kilometara od zajedničke granice, koji imaju posebne potrebe korištenja ove svojevrsne privilegije.

 

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend