Regionalne vijesti

Pogledajte video: Nevrijeme na plaži u Crikvenici uništilo kafić

Još se zbrajaju štete zbog jučerašnjeg orkanskog juga, koje je u jednom trenutku zapuhalo brzinom većom od 160 kilometara na sat u istarskom Labinu.

 

Iz Županijskog centara 112 Pazin javljaju da su zaprimili više od 200 dojava građana o problemima na području Istre izazvanih nevremenom. Na terenu su bile angažirane su nadležne službe, od održavanje cesta, HEP, MRCC Rijeka, Lučkih kapetanija, komunalnih poduzeća, vatrogasci, a na otklanjanju posljedica nevremena nikad više posla.

POGLEDAJTE VIDEO:

Radilo se o iščupanim limarijama na zgradama u Novigradu i Poreču, plavljenju podrumskih prostorija u Labinu i Kršanu, padu stabala, grana, kamenja, šljunka, vode i razbacanoj plastičnoj signalizaciji na prometnicama.

Također je bilo nestanaka električne energije na područjima Pazina, Pule, Poreča i Buja, a bez struje su ostala mnoga naselja. Pružena je pomoć i nautičaru na odvezanom plovilu, te zahtjevom za traganjem dvojice surfera na području Umaga.

– Do sad su istarski vatrogasci imali 130 intervencija zbog nevremena. Od toga, preko 80 posto bilo je zbog uklanjanja palih stabala na prometnicama, dvorištima i automobilima. Nema dojava o ozlijeđenim osobama, a sporadično još uvijek stižu poneke dojave o uklanjanju stabala i grana. Nije bilo jake kiše pa tako ni puno ispumpavanja vode iz objekata – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik, Dino Kozlevac.

Vatrogasci si tijekom jutra pilili veliko stablo koje je palo u dvorište pulske Sveučilišne knjižnice, pa se čeka njegovo uklanjanje.

Cesta D75 na Antenalu bila je zatvorena za sav promet zbog visokog mora od 12.30 do 14.50, od 21.45 do 21.55 i od 22.40 do 05.40 sati, a isto je bila zatvorena  i cesta ŽC 5042 Višnjan – Tićan od 19.45 do 20.50 h zbog stabla na kolniku.

Vatrogasci su imali preko 90 intervencija na piljenju stabala i grana te uklanjanju istih s prometnica, ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija, saniranju limova i krovova na zgradama, a koji su predstavljali opasnost za ljude i automobile.

Jednom je muškarcu olujno nevrijeme doslovce uništilo kafić u Crikvenici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prelaskom juga u lebić oko 23 sata došlo je do naglog dizanja razine mora na otoku Hvaru, piše Dalmacija danas. Zbog sniženog tlaka zraka došlo je do dizanja razine mora u cijelom Jadranu, a ova pojava bila je najizraženija u Veneciji, gdje se zabilježena najgora plima u zadnjih 40 godina.

Zadarsko područje: Letjela stabla, grane, crijepovi…

Županijski centar 112 Zadar u noći na utorak zbog olujnog vjetra na širem zadarskom području zaprimio je više dojava o padu stabala i telefonskih stupova na prometnice, te grana koje su oštetile parkirana vozila. Odsukana je nasukana jedrilica u uvali Maestral u Zadru, a vjetar je odnio crijep s krova crkve u Salima na Dugom otoku.

Uslijed jakog juga došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom na više mjesta u županiji te ekipe HEP-a na terenu popravljaju stvar, a  vatrogasci su bili angažirani na 10-ak intervencija ispumpavanja podrumskih i stambenih objekata i uklanjanja prepreka u prometu. Borovi su se porušili na zadarski azil te oštetili bokseve za pse. Jednog su zatrpali, a jedan je sam izišao iz boksa. Osim što su prestrašeni, psi iz azila su dobro, a građani i djelatnici Nasada pomogli su trima volonterkama skrbiti o 300-tinjak napuštenih pasa nakon nevremena.

Brod lučke kapetanije isplovio je u ponedjeljak oko 18.30 sati po olujnom i orkanskom jugu iz Zadra u mjesto Kali na Ugljanu. Dežurna liječnica pozvala ih je da prevezu pacjenticu A.B. (18) u bolnicu u Zadru. Bila je teško ozlijeđena pa joj je hitno trebao medicinski transport. Valovi su bilo ogromni, a gliser ih je rezao i skakao po njima, ali se uspio probiti do ozlijeđene djevojke.

–  Službenici lučke kapetanije Zadar su unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim prilikama na moru, u 18.45 sati isplovili s veza u luci Gaženica prema mjestu Kali na otoku Ugljanu. Tamo su pristali u 18.58 sati, ukrcali pacijenticu u pratnji liječnice na spasilačku brodicu te isplovili prema Gaženici, kamo su pristali u 19.18 sati. Pacjenticu su u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar, čime je ova akcije uspješno okončana – javio je David Radas, glasnogovornik Ministarstva mora.

Pacjentica je primljena u bolnicu, obrađena i danas ujutro otpuštena iz bolnice – kazao nam je u utorak Edi Karuc iz zadarske Opće bolnice.

Djevojka je navodno ozlijedila bradu.

Muškarac T.V. (54) s otoka Silbe krenuo je spašavati svoje brodice vezane u uvali Smardeča na Silbi. Krenuo je u ponedjeljak dok je još bio dan, a njegova supruga pozvala je pomoć nakon što se nije vratio do jedan sat u noći u utorak.

– U potragu se uključila pomorska policija, lučka kapetanija i mještani Silbe. Jutros oko osam sati posada Škabrnje, službenog plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar,našli su ga na otočiću Kozjak, između Ilovika i Lošinja. Bio je neozlijeđen – javljaju zadarski policajci.

Muškarac je proveo noć na otvorenom dok je fortuna juga razbijala valove o škrape i nakon havarije prošao bez ozlijeda. Potonula mu je, međutim, jedrilica koju je spašavao, a druga je barka ostala u uvali i preživjela neveru. Navodno je ušao u jedrilicu i odvezao se od obale,  a jaki valovi i vjetar odnijeli su ga prema sjeveru.

Obilna kiša zamutila vodu na širem splitskom području

Na izvoru rijeke Jadro koja pitkom vodom napaja šire splitsko područje došlo je do zamućenja vode, no iz Vodovoda i kanalizacija (ViK) Split obavještavaju javnost da nema potrebe za brigu jer zbog zaliha u vodospremama voda iz slavina još uvijek ne prelazi maksimalno dozvoljene parametre zamućenosti.

Stoga nije na snazi preporuka o prokuhavanju vode za malu djecu, starije i imuno osjetljive osobe, kažu u ViK- u.

Do zamućenja vode je došlo zbog obilnih kiša koje su posljednjih dana padale na splitskom području.

U ViK- u navode da je uređaj za mjerenje vrijednosti mutnoće vode na izvoru rijeke Jadro pokazao zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti. Zato je za očekivati da bi u dogledno vrijeme, nakon pražnjenja vodosprema i miješanja s novim količinama vode u vodoopskrbnom sustavu, moglo doći do povećanja mutnoće pitke vode i u vodoopskrbnoj mreži na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira.

– U tom slučaju obavijestit ćemo građane o preporuci prokuhavanja vode iz slavine za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe. Djelatnici Laboratorija za pitke vode i Uprava Vodovoda i kanalizacije Split kontinuirano prate situaciju te će javnost na vrijeme biti informirana  o eventualnim mjerama koje treba poduzeti u slučaju povećanja parametra mutnoće vode u vodoopskrbnoj mreži – zaključuju u ViK-u.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend