Vijesti iz BiH

Podrška razvoju organske proizvodnje

Na sastanku predstavnika koordinacionog tima za razvoj organske proizvodnje na prostoru BiH i savjetnika za ekonomiju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mehmedalije Hadžovića naglašen je značaj ovog sektora u razvoju ekonomije.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg, direktorica Opće poljoprivredne zadruge „Kabos 387“ Kakanj Dalila Marušić, direktor firme Esof d.o.o. Donji Vakuf  Enver Avdić, direktor Centra za ekonomski i ruralni razvoj iz Banje Luke Miodrag Matavulj.

Herceg je istakao potrebu razvoja organske poljoprivrede i predstavio Strateški plan razvoja organskog sektora.

Matavulj je naglasio neophodnost uspostave „Centra za razvoj i podršku organskim proizvođačima“, kao i da je potrebno raditi na realizaciji Mape puta za unapređenje organske proizvodnje.

Direktor Esofa Avdić naveo je probleme s kojima se susreću izvoznici svježih organskih proizvoda, kao i svi poljoprivredni proizvođači koji izvoze svježe poljoprivredne proizvode. Avdić je Spomenuo problematiku sortne liste koja je potrebna za poljoprivredne proizvode koji se izvoze na područje EU, kao i to da je izuzetno bitno uspostaviti referentne laboratorije na području BiH zbog sigurnosti plasmana i održavanja kvaliteta organskih poljoprivrednih proizvoda. Referentne laboratorije će, kako je kazao, imati bitnu ulogu pri izvozu, ali i uvozu proizvoda na naše tržište.

Savjetnik za ekonomiju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Hadžović podržao je uspostavljanje Centra, te istakao da je potrebno nastaviti aktivnosti u formiranju Odbora za organsku proizvodnju pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Također je naveo da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić podržava razvoj organskog sektora koji je izuzetno bitan za razvoj ekonomije i poboljšanje uslova života ljudi U ruralnim područjima, te da će pomoći u rješavanju navedenih problema, imajući u vidu veliku potražnju za organskim proizvodima na evropskom i svjetskom tržištu, saopćeno je iz Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH.

(Business magazin)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend