Sport

POČINJE EURO 2018 U RUKOMETU: U centru pozornosti duel Hrvatske i Srbije

Europsko prvenstvo za rukometaše, njegovo 13. izdanje, za poklonike ovog sporta na Balkanu nije moglo ponuditi ljepši početak. “Balkanski klasik” između Hrvatske i Srbije u Areni Spaladium bacio je u sjenu sve ostale duele prvog kola.

 

Iako su tu skandinavski derbi Švedske i Islanda, koji je u grupi A uvod za ono što slijedi u kasnim večernjim satima. Zatim ogled finalista sa posljednjeg Svjetskog prvenstva Francuske i Norveške u grupi B. Dan kasnije, u subotu, na programu je još jedan regionalni ogled Makedonije i Slovenije u Zagrebu.

No, ono što intrigira pažnju javnosti u regiji svakako je 12. siječanj, 20.30 sati, Arena Spaladium i ogled Hrvatske i Srbije. Očekuje se užarena atmosfera u dvorani, iako se sa obje strane trude umanjiti tenzije.

Naravno, Hrvati kao domaćini i jedna od najtrofejnijih selekcija u posljednjih dvadesetak godina veliki su favoriti, mada se selektor Lino Červar trudio to prikazati drugačije.

“Protivnik se odredio da sav teret prebaci na nas, što je legitimno. Utakmice koje su igrali nisu baš njihova prava slika. Ne bi nas trebali iznenaditi, imamo tri vrste odbrane, napade na razne varijante njihove odbrane, koliko će to biti efikasno vidjet ćemo”, rekao je dan uoči utakmice Červar.

Srbija je u Split došla u četvrtak iz Slovenije, gdje je odigrala dvije prijateljske utakmice s domaćinom i oba puta je poražena (32:36, 25:33). Marko Vujin, desni bek njemačkog Kiela i jedan od iskusnijih u srbijanskom timu, kazao je da se on i saigrači trude skoncentrirali na rukometni dio priče.

“Mislim da će od starta u prednosti biti ekipa koja će uspeti da se izoluje od uzavrele atmosfere. Naši prijatelji iz Hrvatske su to doživeli u Beogradu, sada je red na nas i mi smo spremni, želimo da odigramo tu utakmicu kao svaku drugu. Poraze u prijateljskim utakmicama smo pretrpeli u nekompletnom sastavu, tako da to nije merilo. Prava utakmica, prava sportska atmosfera i motivacija dolazi na otvaranju Evropskog prvenstva”, veli Vujin.

Iz Evropske rukometne federacije (EHF) poručili su da su zadovoljni onim što su zatekli u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču.

“Interes za ovaj događaj, u cijelom svijetu, veoma je porastao u posljednjih nekoliko godina. Dočekalo nas je lijepo vrijeme u Splitu, što bi trebalo biti dobar znak da nas čeka odličan EURO. Za ovo Europsko prvenstvo ne vlada samo interes hrvatskih navijača, nego i iz drugih zemalja, tako da očekujemo pune dvorane u svim gradovima. Veselimo se dobrom rukometu i uzbudljivim danima koji nas očekuju”, s nestrpljenjem je najavio natjecanje Michael Wiederer, predsjednik EHF-a.

Naslov europskog prvaka braniti će Njemačka, a u borbu za medalje se, prije svih, mogu uključiti Hrvatska, aktualni svjetski prvaci Francuska, te olimpijski pobjednik Danska. Naravno, tu su još Španjolska, Slovenija, Norveška, Švedska, Mađarska, Srbija i Island. Plasman u polufinale nekoga od preostalih reprezentacija predstavljao bi veliko iznenađenje.

Koliko je Europsko prvenstvo u rukometu važan događaj za Hrvatsku dokazuje i najava dolaska državnog vrha na otvorenje u Splitu. Na tribinama “Spaladiuma” trebali bi biti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrija Plenković, a dolazak je najavio i Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u Vladi Srbije.

U narednih petnaestak dana, od 12. do 28. siječnja, Hrvatska će biti sportski centar Europe. Domaćini su se potrudili da sve protekne u najboljem redu, mjere sigurnosti su u svim gradovima na visokom nivou, ekipe su udobno smještene, navijači s nestrpljenjem očekuju nastupe svojih ljubimaca i sve je spremno za rukometni spektakl.

U prvoj fazi 16 reprezentacija podijeljeno je u četiri grupe. U narednu fazu plasirati će se po tri prvoplasirane selekcije iz svake od četiri grupe, te će formirati nove dvije grupe sa po šest ekipa. Svaka od njih prenijeti će bodove osvojene u prvoj fazi u ogledima sa tri prvoplasirane selekcije. Križaju se grupe A i B, te grupe C i D. U drugoj fazi formirati će se grupe I i II u kojima će se u tri kola sastati samo selekcije koje su došle iz različitih grupa. Po dvije prvoplasirane reprezentacije plasiraće se u polufinale. Ovo je ujedno i posljednji put da se na Europskom prvenstvu igra po ovakvom sistemu, jer će na narednom u Austriji, Švedskoj i Norveškoj sudjelovati 24 reprezentacije.

– Grupa A –

Hrvatska

Švedska

Srbija

Island

– Grupa B –

Francuska

Bjelorusija

Norveška

Austrija

– Grupa C –

Njemačka

Makedonija

Crna Gora

Slovenija

– Grupa D –

Španija

Danska

Češka

Mađarska

/AA/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend