Lokalne vijesti

Počeo it.reboot – prvi IT sajam u Kantonu Središnja Bosna

Danas je, u Centru za kulturu općine Travnik, zvanično otvoren it.reboot, prvi sajam informacijskih tehnologija u KSB, u oragnizaciji Općine Travnik, Centra za edukaciju mladih i BeeZone biznis inkubatora.

Cilj sajma je promocija vrijednosti IT industrije te njena afirmacija na prostoru Kantona Središnja Bosna.

Organizatori sajma u proteklih nekoliko mjeseci aktivno su radili na kreiranju događaja na koji ćemo dovesti, kako mlade ljude, tako i velike firme i donositelje odluka, da razgovaraju o temama vezanim za razvoj IT biznisa. Želja nam je da u Travniku i KSB napravimo najbolje moguće uvjete za razvoj IT industrije, kazao je Adis Arnautović, direktor Centra za edukaciju mladih.

Generalni sponzor sajma it.reboot je kompanija BH Telecom. Sponzorstvo sajma je nastavak opredjeljenja ove kompanije da podrži razvoj i inovacije u oblasti IT industrije.

Zadovoljstvo nam je što smo podržali prvi sajam it.reboot, posebno zbog činjenice da smo u proteklom periodu pokrenuli BH TechLab platformu za podršku digitalnim idejama i projektima. S tim u vezi, u naredne tri godine investirat ćemo 15 milijuna KM u najuspješnije ICT inovativne projekte. Putem BH TechLab platforme svi pojedinci i registrirani startupi, mogu prijaviti svoje ideje, projekte ili rješenja na otvoreni javni poziv, kazala je Nađa Hadžiemrić, direktorica Direkcije Travnik BH Telecoma.

Podršku ovoj manifestaciji dala je i Vlada KSB na čelu s premijerom Tahirom Lendom i Ministarstvo gospodarstva KSB na čelu s ministrom Nisvetom Hrnjićem.

Ovim sajmom želimo pokazati da želimo postati dio suvremene svjetske priče, kazao je premijer KSB Tahir Lendo, čestitajući organzacijskom timu na organizaciji sajma.

Želja organizatora sajma it.reboot da ovaj sajam u budućnosti postane mjesto održavanja konferencije, povezivanja i edukacije i događaj kojim želimo zajedno graditi budućnost Travnika.

Ponosni smo što smo uspjeli organizirati jedan ovako uspješan događaj. Nema limita i nema granica, tko sanja i dosanja. Treba se usuditi, a mi smo se usudili i veoma smo ponosni što se ovo dešava u Travniku ova tri dana. Posao nas iz politike i vlasti je da omogućimo uvjete, a onda će mladi prepoznati svoju priliku. Kroz davanje prilika i poticaja, apsolutno sam uvjeren da ćemo Travnik moći pretvoriti u mjesto gdje će informacijske tehnologije biti dominantne,  rekao je Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik, koji je otvorio prvi it.reboot sajam.

Sajamske aktivnosti bit će organizirane na više lokacija u Travniku od 22.10. do 24.10.2021. godine:

  • Reboot Konferencija – konferencija na kojoj će se govoriti o potencijalima i važnosti razvoja IT industrije u Bosni i Hercegovini.
  • EXPO zona – izložbeni dio sajma, na kojem će IT kompanije iz BiH imati priiku da se predstave.
  • Reboot challenge – natjecanje s nagradnim fondom za studente tehničkih fakulteta i učenike srednjih škola.
  • BH Telecom Startup generator – prezentacija startup ideja. Najbolje/najinovativnije 3 startup ideje dobit će logističku podršku u Reboot – HUB inkubatoru te financijsku podršku Bh Telecoma.
  • Networking lounge – prostor koji će biti dostupan svim sudionicima sajma za održavanje sastanaka, dodatnu promociju, upoznavanje i networking.
  • Edukacija – tematska predavanja koja realiziraju fakulteti informatičkog smjera iz Travnika.

Tijekom naredna tri dana, posjetitelji sajma imat će priliku upoznati se s temama poput IT preduzetništva, šansi koje nam nudi IT industrija, IT poslovima budućnosti, cyber sigurnosti i mnogim drugim, a svoja iskustva s njima će podijeliti eminentni stručnjaci iz različitih sfera IT industrije.

Osim Centra za kulturu, sajamske aktivnosti bit će organizirane i na Sveučilištu/Univerzitetu „Vitez“, Internacionalnom univerzitetu Travnik, Središtu za cjeloživotno učenje i Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi Travnik.

Program it.rebootsajma možete pronaći na web stranici www.itreboot.ba.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend