Kultura

Počelo snimanje dugometražnog igranog filma “Jahači”; Nikola Kojo u ulozi bajkera

Prije nekoliko dana u Hrvatskoj je počelo snimanje filma “Jahači” (Jezdeca) koji, prema scenariju Borisa Grgurovića, režira Dominik Mencej.

Film je koprodukcija Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“Jahači” je road-movie koji donosi priču o dvojici seoskih mladića koji, inspirisani filmom “Goli u sedlu”, prepravljaju svoje Tomose i kreću na put iz Slovenije do marijanskog svetišta Međugorje – Anton u nadi da će zadiviti djevojku u koju je zaljubljen, a Tomaž u potrazi za odgovorima za svoje religijske vizije.

Glavne uloge u filmu tumače mlade glumačke zvijezde iz Slovenije, Timon Šturbej, koji se proslavio prošlogodišnjim filmom “Posledice”, i Petja Labovič, te Nikola Kojo, kojem je povjerena uloga bajkera Petera koji predstavlja neku vrstu mentorske, očinske figure.

Iz BiH učestvuju glumci Elma Juković, Davor Janjić, Slaven Knezović te kompozitor filmske muzike Dado Džihan, član legendarne Top liste nadrealista i kompozitor u filmu “U zemlji krvi i meda” Angeline Jolie.

“U ovom filmu igram slastičarku u malom mjestu gdje motoristi odsjedaju. Lijepo je iskustvo raditi s tom ekipom i imati mogućnost upoznati Nikolu Koju na setu i raditi s njim. On je vrhunski glumac i sjajan čovjek”, rekla je Elma Juković.

Projekt se realizuje u koprodukciji kompanija Staragara (Slovenija), Novi Film (BiH), Sense Production (Srbija) i Antitalent (Hrvatska), a podržali su ga Slovenski filmski centar, studio VIBA Film, Radio-televizija Slovenije, Filmski centar Srbije i Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Razvoj projekta podržala je i Kreativna Evropa programima MEDIA i RE-ACT.

Bh. producentfilma “Jahači” je Srđan Šarenac i producentska kuća Novi Film. Film će premijerno biti prikazan 2020. godine.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend