Počela utrka za glavnog tajnika UN-a

Pozivom zemljama članicama Ujedinjenih naroda da kandidiraju svoje predstavnike za položaj glavnog tajnika svjetske organizacije, UN je u utorak formalno otvorio utrku za nasljednika Ban Ki-Moona.

U pismu upućenom svim članicama UN-a, 193 zemlje potiče se da razmotre mogućnost kandidiranja žene za taj vodeći položaj koji je proteklih 70 godina bio ekskluzivno muški posao.

Mandat glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, bivšeg južnokorejskog ministra vanjskih poslova, završava krajem 2016. nakon dva petogodišnja mandata. Na položaju se tradicionalno izmjenjuju kandidati regija a istočna Europa sljedeća je na popisu.

Uobičajeno je da Vijeće sigurnosti UN-a, među kojima su članice s pravom veta: Kina, Rusija, SAD, Britanija i Francuska, proučava tajni popis kandidata iza zatvorenih vrata i potom preporučuje kandidata Općoj skupštini UN-a koja ga bira.

Kako bi učinili postupak transparentnijim predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a i Opće skupštine UN-a američka veleposlanica Samantha Power i Danac Mogens Lykketoft poslali su u utorak poziv članicama UN-a da počnu tražiti Banova nasljednika objavljivanjem postupka i mobiliziranjem kandidata.

‘Uvjereni u potrebu jamčenja istih mogućnosti za žene i muškarce u pristupu najvišim položajima ohrabrujemo zemlje članice da razmotre žene kao i muškaraca za kandidate’, napisali su u pozivu upućenom na adrese 193 zemlje. Opća skupština obvezala je na upućivanje takvoga pisma u rujnu kad je usvojila rezoluciju o tom pitanju.

‘Ovo je znak signalnim pištoljem za početak utrke za sljedećeg glavnog tajnika UN-a’, kaže britanski veleposlanik pri UN-u Matthew Rycroft koji je sudjelovao u sastavljanju poziva ističući da se u proces unosi ravnopravnost spolova i transparentnost. U pismo se podsjeća na to da su raniji glavni tajnici birani iz raznih dijelova svijeta.

Dužnosnici UN-a nadaju se da će popis kandidata biti dovršen do ožujka. Prema pismu kandidati će imati priliku neformalno se sastati s predstavnicima zemalja članica a Vijeće sigurnosti počinje izborni proces u srpnju.

Lykketoft je kazao kako su do sada dostavljena imena dva kandidata – bivšeg predsjednika Opće skupštine UN-a Srgjana Kerima iz Makedonije i hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

‘Pozivamo da se kandidiraju oni s dokazanim odlikama lidera i upravljačkim sposobnostima, velikim iskustvom u međunarodnim odnosima i snažnim diplomatskim, komunikacijskim i poliglotskim vještinama’, napisali su u pismu Power i Lykketoft.

Pozvali su zemlje članice da svoje kandidate predstave u pismu koje će se proslijediti ostalim članicama UN-a.

(tportal.hr)