Sport

Počela sa radom „Internacionalna otvoreno zabavna škola nogometa za djevojčice„

S radom je počela „Internacionalno otvoreno zabavna škola nogometa za djevojčice”, što je u skladu s planiranim aktivnostima organizatora Sportskog saveza SBK/KSB, kao i suorganizatora Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB, Centra za edukaciju mladih Travnik, Udruženja žena „Emine„ Turbe i Kancelarije OFFS Hrvatske.

 

Zbog loših vremenskih uslova, obilnih padavina, prvi dan rada „Internacionalne otovoreno zabavne škole nogometa za djevojčice„ uz nadzor trenera i asistenata počeo je u sportskoj dvorani OŠ „Travnik„.  Upravljačka struktura OŠ „Travnik„ sve svoje raspoložive kapacitet ponudila je organizatoru na raspolaganje tako da Škola nesmetano radi u skladu sa planom i programom rada.

Cilj projekta je da kroz zabavu i igru djevojčice uzrasta od 6 do 12 godina upoznaju sa značajem tjelesne aktivnosti za zdravlje kroz rad na dvadeset i četiri različite stanice koja su prilagođene uzrasnoj kategoriji koju je obuhvatio projekat. Pored rada na stanicama i ove godine tokom projekta bit će stanica „Zdrave prehrane„ koju će prezentirati uposlenici Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB i gdje će biti vršena testiranja o načinu ishrane kao i antropološka mjerenja djevojčica, kao i radionice koje organizuje Centar za edukaciju mladih Travnik. Značaj ovome projektu daju vrijedne članice Udruženja žena „Emine„ iz Turbeta koje pripremaju ishranu za učesnice projekta, kao i volontere u projektu, a pod nadzorom nutriconista Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB.  Od ove godine u projekat „Internacionalne otovreno zabavne škole nogometa za djevojčice„ uključen je Centar za edukaciju mladih Travnik koji će kroz radionice  “Zdravi životni stilovi”, “Team building” i „Trening komunikacije“, a koje imaju za cilj zaštitu i kreiranja zdravog i sigurnog okruženja za mlade, sprečavanje negativnih navika i intenziviranje borbe protiv svih poroka koji zaustavljaju razvoj mladog čovjeka.

Također, planirano je da se tokom projekta učesnicama predstave Vatrogasna jedinica Općine Travnik kao i Jedinica za specijalne namjene MUP SBK/KSB čime se djevojčica predočio značaj blagovremenog obavještavanjama kako o neželjenim elementarnim nepogodama i značaju blagovremenog obavještavanja o destruktivnom ponašanju pojedinaca Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti Travnika, posjetu Zavičajnom muzeju u Travniku, Starom gradu i Kući „Ive Andrića“ u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik koji je omogućio besplatan ulazak u sve kulturne spomenike i muzeje gdje se vrši naplata ulaznica.

Danas će se u rad „Internacionalne otvoreno zabavne škole nogometa za djevojčice„ uključiti i djeca JU Edukacijsko-rehabilitacijskog centra „Duga„ Novi Travnik koji učestvuju u radu svih stanica. Za danas je najavljena i ceremonija svečanog otvaranja „Interancionalne otvoreno zabavne škole nogometa za djevojčice”.

Uspješnu realizaciju „Internacionalne otvoreno zabavne škole nogometa za djevojčice„ pomogli su: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi SBK, Općine Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje i Donji Vakuf,  Foto media, Nogometni savez BiH, Ocean d.o.o. i  BH Telecom. Svoj doprinos u organizaciji i realizaciji projekta dali su Pekara „ABA“, JKP „Bašbunar„ i SZR „Elka„ iz Travnika.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend