Počela kampanja “POŠTUJ ŽIVOT, NE ORUŽJE”

Vatrenim oružjem počini se više od polovine ubojstava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje!

Pod sloganom “Poštuj život, ne oružje” počela je velika kampanja koja se istovremeno provodi na cijeloj teritoriji Bosne  i Hercegovine, a kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opću akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

“Svaka šesta smrt u Bosni i Hercegovini povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja, dok se vatrenim oružjem počini više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje. Posebno zabrinjava činjenica da se ubistva povezana sa vatrenim oružjem najčešće dešavaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubojstvo se desilo u kući, stanu ili dvorištu žrtve. Ubojstva počinjena u krugu obitelji čine skoro trećinu svih ubojstva, što znači da je svaku četvrtu osobu ubijenu u BiH ubio član obitelji. Nažalost, žene su primarne žrtve, a dvije trećine svih ubijenih žena ubiju članovi obitelji. Skoro 40% ubojstava žena počinjeno je vatrenim oružjem”, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz sveobuhvatnu kampanju “Poštuj život-ne oružje”.

Kampanju provode Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, svih 10 kantonalnih ministarstava unutrarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, te Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informiranost i podršku Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a sve u saradnji sa i tehničkom podrškom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDPu BiH).

Kroz kampanju će tokom narednog perioda fokus biti stavljen na teme femicida, odgovornog držanja oružja i predaju nelegalnog oružja. Kampanja skreće pažnju i na to da nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki BiH, te poziva na dobrovoljnu predaju nelegalnog oružja.

Zakon o nabavci, držanju i nošenju oružja i municije SBK/KSB dozvoljava predaju oružja „B“ kategorije u nelegalnom posjedu bez sankcije. Anonimno kontaktirajte nadležnu policijsku agenciju pozivom na 122 unutar prijavljenog mjesta prebivališta kako biste dobili više informacija o dobrovoljnoj predaji. Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu anonimno prijaviti i municija i eksplozivne naprave uočene na javnim mjestima ili površinama. 

Kampanja je podržana je kroz projekat „Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH“, kojeg finansiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Europske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga UNDP u BiH.

                                                                                                                 URED KOMESARA