Regionalne vijesti

Plan posjete predsjednice Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović večeras u 19.10 sati stiže u Sarajevo kako bi sutra započela zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

 

Hrvatska predsjednica prvo će se sastati s članovima Predsjedništva BiH s kojima će razgovarati o odnosima i otvorenim pitanjima između dviju država.

Grabar-Kitarović u Sarajevu će se susresti s kardinalom Vinkom Puljićem i Majkama Srebrenice. Također, planiran je sastanak s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Kako piše Jutarnji.hr, Grabar-Kitarović će iz Sarajeva otputovati u Novu Bilu gdje će posjetiti samostan Guča Gora, a nakon toga je planiran odlazak u Vitez, a zatim u Žepče gdje će posjetiti Katolički centar.
Posjetu će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

– Glavna poruka s kojom predsjednica odlazi u BiH je da je riječ o prijateljskoj zemlji, a interes Hrvatske je da napreduje prema Evropskoj uniji. Predsjednica dolazi čista srca, sa željom da BiH funkcionira kao država i da Hrvati imaju sva prava koja su im osigurana Dejtonskim sporazumom. Ništa više i sve druge interpretacije predsjednicinog puta u BiH ne stoje – kažu na Pantovčaku.

(avaz.ba)
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend