Zanimljivosti

Plaćamo skupe elektroničke uređaje

Cijene robe široke potrošnje i usluga u Bosni i Hercegovini su, prema podacima europskog statističkog ureda Eurostata, daleko ispod prosjeka u Europi te su prošle godine iznosile 54 posto.

Jedine prosječne cijene koje su iznad prosjeka Europske unije (EU) zabilježene u BiH su kod elektroničkih uređaja, odnosno 112 posto. Među zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima najniže su cijene u Makedoniji, 45 posto, Albaniji, 51 posto, BiH i Srbiji, 57 posto, Crnoj Gori, 59 posto.
Potrošačka košarica
U potrošačku košaricu istraživanja Eurostata uvršteni su ukupni troškovi kućanstava na proizvode i usluge, uključujući i najam stambenog prostora. Cijene hrane i bezalkoholnih pića u našoj zemlji su tijekom 2011. bile na razini od 75 posto europskog prosjeka. Najskuplja hrana je u Danskoj, 136 posto europskog prosjeka, a najjeftinija u Bugarskoj, 67 posto. Cijene alkoholnih pića i duhana su u BiH na razini od 58 posto, a ova kategorija proizvoda najskuplja je u Švedskoj, 133 posto, a najjeftinija u Mađarskoj, 63 posto. Blizu EU prosjeka kod nas su cijene odjeće i obuće, koje su prema izvješću Eurostata bile na razini od 92 posto. Najjeftiniju odjeću imala je Bugarska sa 75 posto europskog prosjeka, a najskuplju Švedska sa 133 posto. Blizu prosjeka cijena u Europi naša je zemlja zabilježila kod prijevoznih sredstava, automobila, motocikala i bicikala, odnosno 85 posto. Ovakvi proizvodi, na razini Europe, najskuplji su u Portugalu, 122 posto, a najjeftiniji u Bugarskoj, 83 posto. Što se tiče elektroničkih uređaja, televizora, audiosustava, kamera, fotografskih aparata, računala i slično, u našoj zemlji su cijene iznad EU prosjeka te su iznosile 112 posto. Najskuplja elektronika je na Malti 125 posto, a najjeftinija u Poljskoj 89 posto. Cijene u restoranima, hotelima, kavanama i hostelima u BiH su na 60 posto od prosjeka. Što se tiče toga, najjeftinija je Bugarska s 45 posto europskog prosjeka, a najskuplja Danska 154 posto.
Najskuplja Danska
Izvješće obuhvaća 27 zemalja EU-a, zemlje kandidate i potencijalne kandidate, odnosno Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Hrvatsku, BiH i Tursku, ali i tri članice zone slobodne trgovine s EU-om, Island, Norvešku i Švicarsku. Najskuplja država u Europskoj uniji je, kako prenosi agencija Hina, Danska gdje cijene robe široke potrošnje i usluga iznose 142 posto od europskog prosjeka, potom dolazi Švedska sa 128 posto, Finska 125 posto, Luksemburg 122 posto. U Irskoj, Belgiji i Francuskoj razina cijena je između 10 i 20 posto iznad europskog prosjeka, a u Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj i Italiji cijene su više do 10 posto od europskog prosjeka. Najniže cijene su u Bugarskoj, 51 posto europskog prosjeka, slijede Poljska i Rumunjska, 60 posto, Mađarska, 64 posto i Litva 66 posto. One zemlje koje su blizu prosjeka u EU-u su Španjolska i Grčka, dok se cijene u Portugalu i Sloveniji kreću između 10 i 20 posto ispod europskog prosjeka. Ispod EU prosjeka, odnosno 20 do 30 posto, imaju Estonija, Malta, Češka, Latvija i Slovačka.

 

(DL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend