Zanimljivosti

Pjevanjem do zdrave štitnjače

Mala žlijezda leptirasta oblika, štitnjača, nalazi se na donjem dijelu vrata, točnije između grkljana i sredine ključne kosti. Danas o njoj uglavnom možemo čuti samo kada se radi o poremećajima u njenom radu, bilo da je riječ o hipotireozi ili hipertireozi.

Štitnjača je glavna žlijezda kada su u pitanju metaboličke funkcije u organizmu.

Što metabolizam brže radi, to brže sagorijevate i kalorije. Upravo zato usporen rad štitnjače – hipotireoza – može dovesti do gomilanja kilograma.

No, njezin oblik i veličina, kao i rad, snažno se odražavaju i na vaš glas.

Primjerice, osobe koje pate od hipotireoze često imaju dublji i drhtaviji glas nego inače, u glasu se osjeća zamor i disanje im je otežano. Kod pjevanja se također brže zamaraju.    

Ruski liječnik dr. Oleg Torsunov svojim pacijentima, osobito onima koji boluju od usporene funkcije štitnjače, preporučuje upravo – pjevanje!

To nije nimalo čudno kada uzmemo u obzir činjenicu da se sama štitnjača, smještena na vratu, ujedno i nalazi blizu glasnica na koje utječe.

Negativne emocije – okidač za poremećaje štitnjače


Liječnik Torsunov oboljenja štitnjače dovodi u vezu s potisnutim emocijama.

Smatra da je cijeli naš endokrini sustav (pa tako i štitnjača) usko povezan s našim emocijama, osobito s emocijom ljubavi.

Osobe koje boluju od poremećaja štitnjače često su vrlo osjetljive te duboko proživljavaju ono što im se događa ne znajući kako to proraditi.

Prema dr. Torsunovu, upravo se negativne emocije pohranjuju u ovoj malo žlijezdi i tada dolazi do poremećaja u njezinu radu.

I sama riječ „emocija“ ukazuje na potrebu za kretanjem. Stoga ćete upravo pjevanjem pokrenuti oslobađanje nagomilanih negativnih emocija.

Dr. Torsunov savjetuje da što češće pjevate vesele pjesme, s radošću i ljubavlju.

„Zahvaljujući pjevanju popustit će emocionalne stege u štitnoj žlijezdi. Čvorići u štitnjači nestat će sami od sebe“, kaže dr. Torsunov.

Prema mišljenju ovog liječnika vesele i radosne pjesme trebamo pjevati čak i kada smo loše raspoloženi i nešto nas tišti.

Pjevanje će i tu negativnost brzo raspršiti.      

Dobrobiti pjevanja (ne samo) za štitnu žlijezdu


1. Podiže energiju i duh te poboljšava opće zdravlje


Osobe koje često pjevaju s radošću osjećaju se bolje, imaju više energije, čak i brže sagorijevaju kalorije zahvaljujući radu svojih glasnica.

Istraživanja su pokazala da pjevanje djeluje poput infuzije, koja donosi harmoniju, savršeno umiruje živčani sustav te podiže elan.
 

2. Stimulira rad štitnjače


Premda već i običan govor i vokalizacija na neki način utječu na štitnu žlijezdu, pjevanje ipak ima daleko snažniji učinak.

Pjevanjem se stvaraju kompleksnije vibracije koje se odašilju i reflektiraju upravo na štitnu žlijezdu. Na taj način stimulira se i njezin rad.

Pjevanjem se stimulira i grlena čakra, a njezinim otvaranjem potiče se i iscjeljenje štitnjače kod osoba koje boluju od poremećaja u radu ove žlijezde.  

3. Tjera loše misli i donosi dobro raspoloženje
 

Ne kažu bez razloga – tko pjeva, zlo ne misli!

Već samim pjevanjem pjesama veselog sadržaja otjerat ćete loše misli i napuniti se dobrim vibracijama.

Dobro raspoloženje pozitivno utječe na zdravlje ne samo štitne žlijezde, već i kompletnog organizma.

4. Smanjuje osjećaj boli


Osim što se zahvaljujući pjevanju osjećamo bolje, vibracije koje nastaju tijekom te aktivnosti utječu i na osjećaj bola te ga manje osjećamo.   

Dodatni savjet dr. Knjazkina za hipotireozu


Ruski liječnik Igor Knjazkin savjetuje osobama koje boluju od hipotireoze da iskoriste dobrobiti crvenog luka.

U večernjim satima prepolovite crveni luk pa pustite da sok malo iscuri.

Zatim svakom polovicom prije spavanja kružnim pokretima istrljajte obje strane na donjem dijelu vrata, na mjestu gdje se nalazi štitnjača. 

Ostavite da sok od luka djeluje do jutra pa tek nakon buđenja operite vrat.

U kombinaciji s pjevanjem ova bi vam metoda također mogla jako dobro koristiti.


(www.alternativa-za-vas.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend