Pjevač je vezu s 12 godina mlađom ljepoticom počeo preljubom, a sve je završilo velikom tragedijom

Ljubavna priča misice Anite i muzičara Miše Kovača počela je dok je ona imala tek 18 godina, a on bio u braku s Ljubicom Kovač. Vijest o ovoj aferi odjeknula je poput bombe te 1971. godine, prenosi “Yugopapir”. Ipak, ta ljubav je bila osuđena na prokletstvo, a u početku je djelovala bajkovito uprkos velikim preprekama.

 

Naime, lijepa Splićanka tada je na izboru za Miss proglašena za najljepšu tinejdžerku Jugoslavije. Kada su joj postavili pitanje ima li dečka, odgovorila je potvrdno, ali je bilo jasno da tu postoje neki problemi. Tek kasnije je otkriveno da je momak čije ime nije htjela da izgovori – Mate Kovač, širokoj publici poznat kao pjevač zabavnih melodija Mišo Kovač.

Njihova sentimentalna veza počela je nekoliko mjeseci ranije u Splitu, gdje je Mišo Kovač često gostovao. Brzo su se zaljubili i odlučili da sklope brak. Ipak, postojao je jedan problem. Mišo, koji je tada imao 30 godina, bio je u bračnoj zajednici s plavokosom Zagrepčankom Ljubicom. Supružnici Kovač bili su zajedno na posljednjem Opatijskom festivalu zabavnih melodija na kojem je Mišo izveo kompoziciju “Tvoje lice”. Večer uoči finalnog nastupa Mišo Kovač se razbolio. Imao je, navodno, visoku temperaturu, zatvorio se u sobu i nije uopće izlazio. Jedan od njegovih najboljih prijatelja poslije toga je rekao:

– Kovačevi imaju nekih problema… Mišo nije bolestan, samo se pravi da mu je loše…

Tada je, tvrde oni koji se obično smatraju dobro obaviještenima, Mišo Kovač priznao svojoj supruzi vezu s Anitom Baturinom. Odmah poslije tog festivala pjevač je krenuo na dvomjesečnu turneju po Srbiji i Bosni i Hercegovini. U nekim mjestima viđen je s Anitom Baturinom. S tih gostovanja stizale su vijesti da su mnogi koncerti ovog pjevača otkazivani, a onda je došla vijest da ga njegov menedžer iz Beograda tuži sudu jer nije nastupio na većem broju ugovorenih koncerata. Sve to kao da nije mnogo uznemirilo ovog pjevača. Snimio je pjesmu “Marija” najkomercijalnijeg domaćeg kompozitora zabavne muzike Đorđa Novkovića. Pisalo se da je Mišo tražio od Novkovića da promijeni ime i naslov pjesme i da se na ploči umjesto Marije pojavi Anita. Ali, Đorđe nije pristao

Za to vrijeme, ljubav s Anitom je rasla. Sve češće su viđani zajedno, a Anita je riješila da preostale razrede gimnazije polaže privatno kako bi ranije završila školu i kako bi imali više vremena da budu zajedno. S druge strane, sve to izazvalo je svađu u njenoj porodici. Majka Anite Baturine je bila protiv njih. I na Miši Kovaču prijatelji su primijetili izvjesne promjene. Kako u ponašanju i odnosu prema okolini, tako i u njegovim planovima. Sve je češće izražavao želju da počne da se bavi biznisom. I ranije je najavljivao namjeru da negdje na Jadranu otvori restoran, i onda je tu ideju i realizirao. Oni koji su ga bolje poznavali, tvrdili su da je sve to posljedica veze s Anitom. Za to vrijeme, on je i dalje zvanično bio u braku s Ljubicom. Ipak, nakon dvije godine par se oženio, ubrzo im se rodio sin Edi, potom i kćerka Ivana. Živjeli su u Zagrebu, u luksuznom stanu na Gornjem gradu, proputovali skoro cio svijet, a medije su hranili pričama o mirnom porodičnom životu bez trzavica i afera.

– Mi smo imali dosta “porođajnih muka” kad smo se sreli. Ona je bila gimnazijalka, ja oženjen čovjek. Stvarno sam želio da budemo zajedno – rekao je Mišo jednom prilikom.

Smrt sina presudila je porodičnoj idili. Slika o idealnoj porodici trajala je sve do početka 90-ih kad im je u ratu stradao sin Edi. Priču o tome što se tačno dogodilo i kako se raspala jedna porodica, Mišo Kovač nikad nije ispričao do kraja.

– Kad se dogodila tragedija, kad je poginuo naš Edi, porodica se raspala. Mišo se povukao u sebe i počeo uzimati enormne količine tableta za smirenje. I ja sam mjesec dana bila na tabletama, nakon čega sam se osvijestila i rekla sebi: “Tako više ne ide!” – prepričala je Anita najteži period u životu.

Osim te tragedije, javnost je u to vrijeme šokirala i vijest da je Mišo Kovač napustio porodicu i sreću pronašao u zagrljaju druge žene. Radilo se o astrologinji Silviji Conte-Calvi Marković, koju je upoznao slučajno i u kojoj je vidio osobu koja će mu ponuditi mir nakon tragedije.

– Mišo je samo otišao iz našeg stana. Nakon nekoliko dana, koliko mi je trebalo da ga dobijem telefonom, Mišo i ja smo se našli u motelu ”Plitvice” na zagrebačkoj obilaznici. Dok smo sjedili za stolom i dok sam ga gledala, mogla sam samo reći da ne vjerujem da mu se to dogodilo. Mišo je samo kratko rekao: “Eto, dogodilo se.” Meni se to nikad ne bi dogodilo, pomislila sam i otišla iz motela. To je bio kraj naše ljubavi – priznala je Anita.

(avaz.ba)