Glazbene vijesti

Pjesma “Volim te moja mala” govori o ljubavi i čežnji, ali je vezana uz rodni kraj

Klapa Kmeti predstavila je spot za svoju novu skladbu pod nazivom “Volim te moja mala (Naša Pregrada)”.

Pjesma govori o ljubavi i čežnji, ali je vezana uz rodni kraj – Pregradu iz koje dolaze svi članovi klape. „Svi smo mi nekada bili mladi, a sve nas za Pregradu vežu prve ljubavi, toplina u srcu i posebni osjećaji“, rekli su nam Kmeti i dodali, „svi smo se na neki način poistovjetili s ovom pjesmom i svima nam je legla na prvu.“

Glazbu i stihove pjesme “Volim te moja mala” potpisuje naš član Krešimir Brezak. Bila je to njegova prva ozbiljnija pjesma koju je napisao prije 26 godina (1996.), a pri čemu mu je tada pomogao naš najiskusniji član Tomica Kolar. Krešo je tada kao 14-godišnji klinac došao do Tomice s početkom i nekim dijelovima pjesme, a tada su joj zajedno dali „glavu i rep“.

Pregradski, kao i cijeli zagorski kraj, kroz povijest je bio svjedokom bezbrojnih odlazaka, mahom mladih ljudi, koji su, bježeći od siromaštva i u potrazi za boljim životom, ostavljali zavičaj, svoja skromna kućna gnijezda, svoje najbliže, pa tako i svoje ljubavi. Tema odlaska često se javlja u kajkavskim pjesmaricama i to sasvim sigurno nije slučajno. U današnjem vremenu malo se toga promijenilo. Život je možda lakši, ali rastanci i sa druge strane žudnja za povratkom, za komadićem istinske domovine, zavičaja i na kraju – prave ljubavi, vječna je u živim ljudima.

Pjesmu su Kmeti godinama pjevušili na probama i u slobodno vrijeme, a prošle godine zaključili su da bi je konačno valjalo i snimiti. Klapski aranžman potpisuje član klape Vinko Krištić, a cijela glazbena produkcija odrađena je u Studiju Kasandra, u Mariji Bistrici. Glavni vokal izvrsno je interpretirao član klape Goran Vukmanić.

Pjesma je snimljena još prošle godine, ali je Kmeti nisu željeli pustiti javno bez prigodnog video spota. Zadatak osmišljavanja scenarija i kompletnu video produkciju izvela je Dora Kolar, kći člana klape Tomice, a koja je diplomirala Studij medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever. O spotu je otkrila: „Ideja za spot počela se razvijati već nakon prvog slušanja. Bitno je bilo uključiti Pregradske motive i pronaći par koji će se dobro uklopiti u tu priču. Eli i Kiki su bili upravo ono što sam tražila, a na kraju i više od toga! Svi koji su sudjelovali u stvaranju spota sentimentalno su vezani uz ovaj kraj, tako da su se ideje nakon razgovora počele nizati same od sebe. Odredili smo lokacije i odlučili da ćemo pokušati uhvatiti spontane trenutke kako bismo kreirali spot koji nalikuje na sjećanje. Pjesma govori o rastanku, ali ovdje to nije predstavljeno kao nešto tužno jer ipak ‘čekat će nas naša Pregrada’. Jedina nevolja koja nas je pratila bilo je ćudljivo vrijeme, no i to smo uspjeli iskoristiti u našu korist jer ni u stvarnom životu ne sije svaki dan sunce.“

Za snimke pregradskog kraja iz drona pobrinula se 14-godišnja Hana Vukmanić, kći člana klape Gorana koji je ujedno i glavni vokal u pjesmi. Hana dodaje o spotu: „Zaista nije bilo teško snimiti pejzaže i krajolik. Pregrada je okružena prirodom i zelenilom. Kamo god se okrenuli, dobit ćete izvrstan kadar“. Pa tako, ova pjesma s jedne strane predstavlja prekrasnu ljubavnu priču, a s druge strane ponosno pokazuje ljepote pregradskog kraja.

Klapa Kmeti je na okupu od 2006., iako njihovo prijateljstvo seže puno dalje od toga. Druženje, prijateljstvo i ljubav prema pjesmi i pjevanju, urodili su najljepšim plodom:  stvaranjem klape – zagorske klape koja je to u svakome smislu. U samim počecima lomila su se koplja među članovima oko toga hoće li Kmeti biti klapa, vokalni sastav, ansambl ili pak nešto treće. Kmeti su tada službeno postali klapa jer klapa nije isključivo dalmatinski brend, već prepoznatljivi hrvatski proizvod. Svi Kmeti su prijatelji od djetinjstva, rođeni u istom mjestu, od malih nogu pjevaju i vesele se životu zajedno – prema njima, to je i definicija klape.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend