Pismo iz Lašvanske doline – 30 godina poslije: Najavljen veliki glazbeni događaj u Vitezu

Početkom 1994. godine viteški kantautor Ivo Jandrić je pozvan u Zagreb na humanitarni koncert posvećen akciji „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“. Zahvaljujući razumijevanju stožera HVO i tadašnjeg zapovjednika Blaškića, odobrenje za put i sudjelovanje na koncertu uz njega dobili su i Zdravko Vrebac, te danas pokojni profesor Slavko Pavlović.

Koncert je održan u Domu sportova u Zagrebu 4. travnja 1994. godine, a prihod je namijenjen za pomoć središnjoj Bosni. Pored koncerta snimljen je i audio materijal pod nazivom „Pismo iz Lašvanske doline“ s popularnim naslovima “Zemljo naših pradjedova”, “Ne boj se sine”, “Bosno, zemljo”, i drugima uz koje su odrastale generacije i generacije.

U organizaciji Matice hrvatske Vitez će biti obilježena trideseta obljetnica zagrebačkog koncerta. Radi se o sjećanju, pa i svojevrsnoj promociji tog glazbenog albuma s kojim je Ivo Jandrić band nastupio na koncertu u Zagrebu. Naime, u kongresnoj dvorani Hotela Central, 4. travnja od 19:00 će se održati glazbeno – scenski recital pod nazivom „Pismo iz Lašvanske doline – 30 godina poslije“.

Uz Ivu Jandrića neke od pjesama pjevat će vokalne skupine „Viteški akordi“ i „Lašvanske dive“, Ivan Pavlović, te Zlatko Vidović Zlaja u pratnji Džaje i Miće. Kao recitator pojavit će se Davor Mišković, koji je u ratno vrijeme bio dio ekipe na Radio Vitezu gdje su nastali prvi demo snimci tog audio materijala. U programu će sudjelovati i Zdravko Vrebac te Željko Kocaj kao jedan od autora teksta nekih pjesama.

“S osobitim ponosom, najljepšim emocijama i izrazima dobrodošlice pozivamo cjelokupnu javnost da zajedno budemo dio ovog veličanstvenog i neponovljivog koncerta u Vitezu”, poručuju organizatori iz Matice hrvatske.