Zanimljivosti

Pijete vodu iz plastične boce? Nakon ovog istraživanja dobro ćete razmisliti

Istraživanje provedeno s više od 250 plastičnih bočica za vodu, na 11 različitih brendova u devet različitih zemalja pokazalo je da je kontaminacija mikroplastikom skoro pa konstanta i pronađena je u više od 90% uzoraka.

Točnije, pijenjem iz plastične bočice unosimo u organizam čestice mikroplastike, a znanstvenici traže ispitivanje mogućih zdravstvenih posljedica.
Istraživanje koje je provela novinarska organizacija Orb Media u suradnji sa znanstvenicima Državnog sveučilišta u New Yorku, otkrilo je da se u ljudskoj kosi nalazi prosječno 10,4 mikroplastičnih čestica po litri. To je oko dva puta više od onečišćenja koje je otkriveno u ranijoj studiji provedenoj o kontaminiranosti vode plastikom iz slavine, javlja independent.co.uk.
Istraživanje je provedeno diljem svijeta, a najviša stopa zagađenja je u SAD-u. Prethodna istraživanja pokazala su da se veliki dio plastičnih mikročestica nalazi u oceanima, jezerima, rijekama te u ribljim utrobama, a dobar dio te plastike dolazi iz otpadnih voda u kojima je prana sintetička odjeća.
U slučaju flaširane vode, studija je pokazala da je onečišćenje dijelom rezultat plastične ambalaže, a dijelom greška u procesu punjenja. Istraživanje je, između ostalih, obuhvatilo brendove kao što su Aquafina, Dasani, Evian, Nestlé i San Pellegrino.
Čak 90% injekcijskih plastičnih masa može proći kroz ljudsko tijelo, ali neke od njih mogu se nataložiti u crijevima ili ostati putovati kroz limfni sustav, prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane.
“Ne znamo koje se sve kemikalije nalaze u plastici, još je tu puno nepoznanica”, rekao je za Orb, Jane Muncke, vodeći znanstvenik na Forumu o problemima pakiranja hrane u Zurichu.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend