Zanimljivosti

Pijete kavu natašte? Evo što se događa u vašem organizmu

Iako većina ljudi zna da nije dobro piti kavu na prazan želudac, tek se rijetki toga pridržavaju a time riskiraju svoje zdravlje i razne probavne probleme, kao i povećavaju razinu stresa.Omiljeni napitak diljem svijeta, kava je hvaljena, opjevana i neizostavni dio razbuđivanja ljudi. Iako kava sadrži razne antioksidanse, njezine zdravstvene dobrobiti se poništavaju ako se pije pogrešno, odnosno ako se pije na prazan želudac, piše Positive Med. 
Naime, znanstvenici su otkrili što se točno u tijelu događa pijenjem kave natašte, nebitno je li ona instant, turska ili pomiješana s mlijekom.

  1. Povećanje razine želučane kiseline Kava na prazan želudac povećava izlučivanje klorovodične kiseline u probavni sustav, Zbog visokih razina želučane kiseline povećava se rizik od nastanka čireva, kronični gastritis, sindrom iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.
  2. Povećan rizik od raka Zbog poremećene probave nakon ispijanja kave, često dolazi do otežane apsorpcije proteina u tijelu, što pak rezultira s nadutošću, iritacijom pa i upalom crijeva, što sve dugoročno povećava rizik od raka debelog crijeva, najčešće maligne bolesti današnjice.
  3. Tjeskoba Pijenje kave općenito djeluje na povećanje razine hormona stresa, kortizola. Taj se efekt pojačava ako se kava pije natašte, jer hrana djeluje smirujuće na organizam, pa i smanjuje negativan učinak kave. Stres i tjeskoba vezuju se za lupanje srca, kratkoću daha…
  4. Sniženi hormoni Kofein iz kave ometa proizvodnju gormona serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće. Nedostatak serotonina je glavni uzrok depresija i mentalnih bolesti. Ako pojedinac pije kavu natašte, primjetit će naglo podizanje raspoloženja – no i naglo spuštanje nakon sat do dva.

 

(izvor:24sata)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend