Zanimljivosti

Petnaestogodišnjak porijeklom iz Zenice novi vozač Ferrarijeve razvojne akademije

Petnaestogodišnji Dino Beganović (15) je dobio svoju šansu iz snova tako što je postao novi vozač Ferrarijeve akademije, piše švedski Sportbladet. Roditelji ovog dječaka su, saznajemo od rodbine, odrasli u Zenici, majka u Peharama, a otac u Ričicama, te su krajem osamdesetih kao mladi bračni par odselili u Švedsku, gdje Dino i rođen.

“Moj san je voziti Formulu 1 za Ferrari i s njima postati svjetski prvak”, kaže ambiciozni Beganović koji će u nedjelju navršiti 16 godina za švedski list. Danas je predstavljen kao novi vozač u Ferrari Driver Academy, juniorskom programu tima Formule 1 Ferraris.

“Izuzetno sam sretan i ponosan što je Ferrari Driver Academy odlučio ulagati u mene. Izuzetno sam zahvalan i pružit ću sve od sebe”, kaže Beganović i dodaje  da je još od malih nogu sanjao vožnju za Ferrari. Tokom uspješne karting karijere osvojio je švedska prvenstva 2018. i 2019. godine, te završio na drugom mjestu WSK Euro serije.  To ga je kvalificiralo da postane član Ferrarijeve akademije.

Na ljeto završava osnovnu školu, a zatim se seli u Italiju i Maranello da bi ga trenirao Ferrari. To će mu biti polazna tačka, dok se natječe u talijanskoj Formuli 4 i njemačkom ADAC-u.

– Bilo je izuzetno teških testova, i fizičkih i mentalnih, ali prošlo je vrlo dobro i tada sam prešao na sljedeći nivo. Bez riječi sam, sam, ne znam kako opisati kako se zapravo osjećam, sve je nevjerovatno, rekao je Dino.

Sljedeće sedmice će otputovati u Ferrarijevo sjedište u Maranello na sedmodnevne tjelesne i mentalne testove, kao i na nekoliko različitih sastanaka. On će biti dio napora koji Ferrari i Powerteam ulažu nekoliko godina kako bi pronašli talente koji bi mogli doći do Formule 1. Cilj je osigurati ekipi F1 vlastite “proizvode”.

Prošle godine Charles Leclerc debitirao je za F1 ekipu nakon što je je trenirao na Ferrari Driver Academy, ove godine njegov mali brat Arthur postao je dio akademije, a Mick Schumacher također je među Ferrarijevim talentima. Mick je sin bivšeg svjetskog prvaka F1 Michaela Schumachera i natječe se za u Formuli 2. U istoj akademiji je sada i Dino Beganović.

Izvor: UG Zenicablog

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend