Pet poduzeća na popisu za provjeru revizije privatizacije

Ove godine će se, na popisu za provjeru Agencije za reviziju privatizacije FBiH naći pet poduzeća i to Vranica i Centrotrans DC iz Sarajeva, Rudnik Mangana iz Bužima, tvrtka Kovačnica koja je djelovala u okviru BNT iz Novog Travnika, te hotel Dalmacija iz Kiseljaka.

Revizori ove agencije će provjeravati je li promjena vlasništva obavljena u skladu sa zakonima i propisima u FBiH, piše Faktor.

– Revizija privatizacije u ovim poduzećima nalazi se u planu rada za ovu godinu kojeg je prihvatila Vlada FBiH. On je napravljen na osnovu postojećeg broja revizora koji su zaposleni u Agenciji, kazao je direktor Agencije za reviziju privatizacije Vedad Duraković.

Prema njegovim riječima, da bi se povećao broj tvrtki koje će biti prekontrolirane u tijeku jedne godine neophodno je zaposliti dodatni broj revizora.

– Još u ožujku prošle godine pokrenuli smo natječajnu proceduru zapošljavanja još šest revizora. Zbog moritorija Vlade FBiH na zapošljavanje novih službenika, ta je procedura privremeno obustavljena. Ako bismo zaposlili tih šest revizora, broj tvrtki koje bismo mogli kontrolirati u tijeku jedne godine povećao bi se na 20, istaknuo je Duraković.

Ova agencija je uspostavljena u lipnju 2014. godine, ali je rad na kontroli tvrtki počeo tek u ožujku prošle godine. Do sada su vršene provjere u samo tri poduzeća i to Dita iz Tuzle i Feroelektro i hotel Holiday Inn iz Sarajeva. Zadatak Agencije je da u roku od pet godina ispitaju zakonitost provedenih postupaka u svim privatiziranim poduzećima, kako onim koje su proglašene uspješnim, tako i u onima čiji radnici svakodnevno štrajkaju pred zgradama neke od vlada u FBiH.

(VL)