Pet gradova za koje nikad ne biste ni pomislili kako su se nekad zvali

Razne znamenitosti, arhitektura, sport, stil života ili neka druga specifičnost učinila su imena mnogih gradova prepoznatljivima diljem svijeta.

No, manje je poznato da su neki od tih gradova u prošlosti imali nazive koji bi u današnje vrijeme zvučali u najmanju ruku bizarno. Na stranici Cracked izdvojili su pet takvih imena.

 

5. Batmania, Australija

Britanski je istraživač John Batman 1833. godine doplovio do obala Australije, a nakon što je od lokalnih Aboridžina za pravi sitniš kupio oveći komad zemlje, samog je sebe proglasio najvećim zemljoposjednikom na planetu te je na kupljenom posjedu osnovao naselje Batmania. No, nekoliko godina kasnije, uz podršku tadašnjeg britanskog premijera Williama Lamba, Batmaniju je došao preuzeti Richard Bourke, koji je 1837. godine mjestu promijenio naziv u Melbourne i tako superherojski potencijal današnjeg australskog velegrada bacio u nepovrat. Time se usput ulizao spomenutom Lambu, čija je plemićka titula glasila ‘vikont od Melbournea’.

4. Sexmoan, Filipini

Negdje tijekom 16. stoljeća, na Filipine su doplovili španjolski osvajači, a dio njih je preuzeo kontrolu nad danas popularnom turističkom regijom Pampangom. Ondje su naišli na gradić čije ime, zbog velikih razlika u španjolskom i lokalnim jezicima, nikako nisu bili u stanju izgovoriti. Dugo su pokušavali, ali nakon nekog vremena su konačno shvatili da od pokorenog stanovništva čuju nešto što bi oni napisali kao ‘Sexmoan’. Ono što je zapravo trebalo pisati je Sasmuan, što u prijevodu otprilike znači ‘sastajalište hrabrih muškaraca’. Stoljećima naziv nikome nije smetao, sve dok se kolonijalne aspiracije Španjolaca, Amerikanaca i drugih sila, koje su se izmjenjivale na vlasti u Filipinima, nisu smirile. Državu i Sexmoan počeo je posjećivati sve veći broj turista, koji su na račun naziva gradića, koji bi se s engleskog mogao prevesti kao ‘stenjanje tijekom seksa’, počeli zbijati čitav koloplet šala. Lokalno je stanovništvo počelo gunđati protiv imena te se 1991. godine napokon izborilo i vratilo ga u njegov originalni format – Sasmuan.

3. Skinner’s Mudhole, Oregon

Istraživač Eugene Skinner sredinom 19. stoljeća u divljini američke savezne države Oregon osnovao je naselje u blizini rijeke koja je zbog loših vremenskih uvjeta barem jednom godišnje sve u svojoj blizini pretvarala u muljevito-močvarni pakao. Mjesto je isprva bilo bezimeno, a kada je u njega došao izvjestan broj novih stanovnika, dali su mu logičan naziv koji bi u slobodnom prijevodu otprilike glasio Skinnerovo Muljište. Problem je što izraz ‘mudhole’ u američkom slengu znači ‘anus’, a nerijetko se njime označavaju i krajnje ekscesne varijante analnog seksa. Godine 1864. ime mjesta je promijenjeno u Eugene, a danas je to drugi najveći grad u Oregonu.

2. Pumpkinville, Arizona

Lutajući pustinjama Arizone, vojno lice iz tadašnje Konfederacije Jack Swilling tražio je mjesto s dovoljno vode pvoljno za život. S nekolicinom se prijatelja skrasio u blizini nekoliko potočića, iz kojih su kanalima dovodili vodu do mjesta gdje su, između ostalog, zasadili dinje. No, ono što je izraslo, iako su bile dinje, više je nalikovalo na bundeve pa je otuda 1867. godine i nastao naziv Pumpkinville, što bi u slobodnom prijevodu bilo Bundevino ili Tikvište. No, mještani nikako nisu bili zadovoljni imenom pa su ga bjesomučno mijenjali svakih nekoliko tjedana sve dok 1868. godine nisu zaključili da se njihova naseobina poput mitske ptice feniksa digla iz pepela, aludirajući tako na tragove indijanskog naselja na istom mjestu. Mjestu su dali ime Phoenix, a danas je to glavni i najveći grad američke savezne države Arizone.

1. Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben, Njemačka

Naziv ovoga mjesta skovali su nacisti, čiji je vođa Adolf Hitler naredio proizvodnju automobila koji bi si mogla priuštiti svaka njemačka obitelj. Riječ je o Volkswagenovoj Bubi, koja je isprva bila poznata pod nazivom KdF-Wagen (Kraft durch Freude odnosno ‘Snaga kroz radost’). Doslovni prijevod mjesta glasio bi ‘Grad KdF vozila pored Fallerslebena’, a naziv je osim po Bubi dobio po obližnjem Fallerslebenu, u kojem se nalazila tvornica tih vozila. Ime je promijenjeno nakon Hitlerova pada 1945. godine i Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben je otad poznat kao Wolfsburg.

(dnevnik.hr)