Zanimljivosti

Periodni sustav dobio četiri nova elementa

Udžbenici kemije širom svijeta postali su zastajeli, jer je periodni sustav elemenata upravo dobio četiri nova elementa!
Elementi 113, 115, 117 i 118 biti će pridodani sedmom redu u periodnom sustavu, nakon čega će taj red biti popunjen. To se je dogodilo nakon što ih je 30. 12. 2015. verificiralo Međunarodni savez za čistu i primjenjenu kemiju. Ali tek trebaju dobiti imena i simbole.
Nove su elemente otkrili timovi iz Japana, Rusije i Sjedinjenih Država.
Svi novi elementi umjetnog su porijekla. Ti superteški elementi stvoreni su guranjem lakših jezgra jedne u drugu i mogu se pronaći pri radioaktivnom raspadanju te postoje samo djelić sekunde prije nego što se raspadnu u druge, manje, elemente.
Na ovim se elementima radi barem od 2004., kada su istraživanja počela pokazivati otkriće i prioritet elementa 113, ali morali su zadovoljiti stroge testove kako bi dobili pristup na tablicu periodnog sustava elemenata .
Ryoji Noyori, bivši predsjednik Rikena, japanskog instituta koji je pomogao otkriti element 113, izjavio je kako je za znanstvenike imati priznato takvo postignuće “od veće vrijednosti nego olimpijska zlatna medalja”.
Novi elementi su prvi koji će biti dodani od 2011. kada je tablica dobila elemente 114 i 116.
Ispunili čitav sedmi red
Nova će otkrića do kraja ispuniti sedmi red, ili period, tablice. Zbog načina na koji je tablica periodnog sustava posložena, postojanje, pa čak i karakteristike pojedinih elemenata koji će popuniti neke dijelove tablice mogu se pogoditi čak i prije nego što se dodaju.
Svim elementima tek se trebaju dati stalna imena. Timovima koji su ih otkrili pružiti će se mogućnost da odluče kako će se zvati, kao i da odaberu jedno-, dvo- ili troslovni simbol koji će ih predstavljati na tablici. Dosadašnji su elementi bili imenovani po mitološkim konceptima, mineralu, mjestu ili državi, svojstvu ili znanstveniku.
Trenutačno, elementi su nazvani po svome atomskom broju – element 113 je nazvan ununtrij (što znači 113-ij), a simbol mu je Uut. Element 115 se naziva ununpentij ili Uup, 117 je ununseptij ili Uus, dok je 118 ununoktij ili Uuo.
Nakon što je sedmi red popunjen, red je došao i na osmi. Tako je japanski znanstvenik i sadašnji predsjednik Rikena Kosuke Morita izjavio kako njegov tim planira “analizirati neistraženi teritorij elementa 119 i sljedećih”.

(net.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend