Svijet

Papina molitvena nakana za kolovoz posvećena trgovcima, ugostiteljima, obrtnicima,…

Papina molitvena nakana za kolovoz posvećena je trgovcima, ugostiteljima, obrtnicima i svima koji se bave raznim djelatnostima, a koji su bili pogođeni gospodarskim posljedicama pandemije.

Obrtnici, ugostitelji, trgovci, prijevoznici – mali i srednji poduzetnici stavljeni su na tešku kušnju za vrijeme pandemije, a upravo njima papa Franjo posvećuje molitvenu nakanu za kolovoz. Kako navodi u video-poruci koju je objavila Papina svjetska molitvena mreža: “Molimo se za njih. Ne nalaze se na popisu bogataša i moćnika, ali ulažu u opće dobro umjesto skrivanja novca u poreznim oazama. Molimo se da mali i srednji poduzetnici, teško pogođeni gospodarskom i socijalnom krizom, iznađu potrebna sredstva za nastavak poslovanja, na usluzi zajednicama u kojima žive”.

U svijetu je, prema podacima Svjetske banke iz 2021. svaka četvrta tvrtka prepolovila obujam prodaje zbog pandemije. Javna pomoć je slaba upravo tamo gdje je najpotrebnija, dakle u siromašnim zemljama i za mala poduzeća.

Zbog toga Papa želi skrenuti pozornost na to pitanje. Njegovo upozorenje dolazi već na početku videa u kojem se izmjenjuju slike i snimke muškaraca i žena iz cijeloga svijeta koji se bave svojim poslom. “Ti se radnici ne pojavljuju na  popisu najbogatijih i najmoćnijih. Oni unatoč teškoćama stvaraju radna mjesta, zadržavajući društvenu odgovornost”, istaknuo je Papa na španjolskome jeziku.

Svi oni posvećuju ogromnu kreativnu sposobnost da mijenjaju stvari odozdo, odakle uvijek dolazi najbolja kreativnost. Hrabrošću, trudom, žrtvom, ulažu u život stvarajući blagostanje, mogućnosti i posao. Stoga, kako javlja Vatican News, Papa poziva na molitvu za sve njih, kako bi, unatoč raznim krizama, mogli ići naprijed i pronaći prava sredstva koja će im omogućiti nastavak rada i služenja.

(J.M., KT)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend