Svijet

Papa Franjo: Pravo nade nam se nikad ne može oduzeti

Papa Franjo i katolici širom svijeta danas obilježavaju uskrsnju nedjelju, prisiljeni da slave najsretniji dan u kršćanskom kalendaru usred tužnih podsjetnika na pustošenje uzrokovano pandemijom koronavirusa.

Trg svetog Petra normalno bi na Uskrsnu nedjelju bio obasjan svježim cvjetovima, a tulipani i orhideje ukrašavali su šetnicu piazze bojama kako bi podcrtali uskrsnu poruku života i ponovnog rođenja nakon Kristova raspeća. Ove godine, prostor je prazan. Policijske barikade označavaju zabranu prisustva za desetine hiljada ljudi koji bi bili tu kako bi prisustvovali Papinom govoru  i blagovoslovu “Urbi et Orbi”, piše AP.

U svom uskršnjem bdijenju u subotu navečer, Franjo je pozvao vjernike da ne dozvole da im mrak i tuga pandemije COVID-19 oduzmu nadu za bolju budućnost.

“Večeras stičemo temeljno pravo koje nam se nikada ne može oduzeti: pravo nade. To je nova i živa nada koja dolazi od Boga”, rekao je.

Bila je to poruka koja je odjeknula u praznim crkvama širom svijeta u nedjelju, uključujući i Svetu zemlju.

U jeruzalemskoj crkvi Svetoga groba, u kojoj je, kako kršćani vjeruju,  Isus raspet, nadbiskup Pierbattista Pizzaballa pozvao je vjernike da se ne obeshrabre.

“Unatoč znaku smrti i strahu svugdje u svijetu, moramo dobro pogledati one koji svoj život daju za druge”, rekao je nabiskup u Jeruzalemu.

Papa Franjo danas će prekinuti stoljetnu tradiciju i uskrsnu misu će  održati  putem videolinka  kako bi se omogućilo da 1,3 milijarde katolika u svijetu, pod blokadom koronavirusa čuju njegove riječii  proslave svoj najsvetiji praznik, prenosi AFP.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend