Španija objavila da je zvanično izašla iz recesije

Španija je saopćila da je zvanično izašla iz recesije, poslije dvije godine, pošto je u trećem kvartalu ostvarila minimalan privredni rast od 0,1 posto. Nacionalni zavod za statistiku potvrdio je preliminarne podatke o bruto društvenom proizvodu, objavljene prije mjesec.

 

Značajniji ekonomski oporavak još nije na pomolu, pošto je stopa nezaposlenosti i dalje na nivou od 26 posto u četvrtoj najvećoj privredi eurozone, prenio je AFP. U trećem kvartalu u Španiji je bez posla bilo blizu 5,9 miliona ljudi. Španija još osjeća posljedice sloma tržišta nekretnina 2008. godine, poslije kojeg su mnogi građani ostali bez posla, a država nagomilala dugove. Broj nezaposlenih u Španiji ponovo je porastao u oktobru, navodi se u saopćenju Ministarstva rada, čiji podaci objavljeni početkom novembra otkrivaju postepeno slabljenje efekata ljetne turističke sezone.

Manje nezaposlenih

U prošlom mjesecu bez posla je bilo 4,81 milion građana, što je 87.028 više nego u septembru, objavilo je Ministarstvo rada. Na godišnjem nivou broj nezaposlenih smanjen je za 22.138, navode u resornom ministarstvu, ističući da je to prvi pad broja nezaposlenih od maja 2007. godine. Vlada je nedavno objavila da je zemlja u trećem tromjesečju izašla iz recesije, ali ekonomisti upozoravaju na to da će oporavak, s obzirom na tešku bitku s fiskalnom neravnotežom i ogromnom nezaposlenošću, vjerovatno biti prigušen. Španska privreda je u periodu od jula do septembra porasla 0,1 posto, nakon što je devet tromjesečja zaredom bilježila pad aktivnosti. Oktobarska stopa nezaposlenosti od 26 posto, koja je, nakon Grčke, druga po visini u 28-članoj Evropskoj uniji, pokazuje da je još mnogo posla potrebno da bi španska ekonomija značajnije ozdravila.

(Agencije)