Lokalne vijesti

Pad broja učenika u prvim razredima srednjih škola

Oko 2300 djece bit će upisano u prve razrede osnovnih škola u SBŽ-u u idućoj školskoj godini, izjavila je Feni županijska ministrica obrazovanja Katica Čerkez, dodavši da je to 50-ak učenika manje nego u protekloj godini.

– To su podaci nakon prvoga upisnog roka. Vidjet ćemo hoće li se ta brojka promijeniti i hoće li doći do povećanja i koliko će u konačnici prvašića biti – kazala je Čerkez. Kada je riječ o učenicima koji će upisati prve razrede srednjih škola, predstavnici županijskog Sindikata očekuju da ta brojka neće prelaziti 900 učenika, a ministrica Čerkez ističe kako je zbog toga i održan sastanak na kojem je razgovarano o očekivanom problemu gubitka nastavne norme koji će pogoditi profesore srednjih škola.
Ističući kako je očekivano smanjenje broja upisanih srednjoškolaca rezultat uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja u osnovnim školama, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja SBŽ-a Abdulah Serezlija ističe za Fenu kako bi posljedice te umanjenje plaća moglo trpjeti i do 400 profesora. – Tek ćemo vidjeti koliko će točno djece upisati prve razrede srednjih škola, ali to sigurno neće biti više od 900, jer je SBŽ sredina iz koje se odlazi, a ne u koju se dolazi.
Prošle godine je to bilo oko 2700 učenika, dakle, radi se o ogromnoj razlici, pa više stotina profesora može ostati bez nastavnih sati i dobiti plaću umanjenu za 30 do 40 posto – istaknuo je Serezlija. Kako je kazao, apsolutnog rješenja za ovaj problem nema, ali se, nakon kompletiranja podataka o broju upisanih učenika, može ublažiti određenim mjerama, poput formiranja odjeljenja s manjim brojem učenika te angažiranjem određenog broja srednjoškolskih profesora i u osnovnim školama.
– Određeni broj profesora moći će predavati u osnovnim školama, ali veliki broj je onih koji predaju stručne predmete i oni to neće moći. Kad izvršimo upis i vidimo konkretnu situaciju, morat ćemo napraviti analizu koliko će točno nastavnika trpjeti posljedice i odrediti sve korake kako ublažili tu krizu – naglasio je Serezlija.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend