Vijesti iz BiH

Pacijenti u BiH nemaju isti pristup terapijama za reumatoidni artritis

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH, povodom Svjetskog dana borbe protiv reumatoidnog artritisa koji se obilježava 12. listopada, ističe da je Bosna i Heregovina jedina zemlja u regiji koja nema jedinstven registar oboljelih od te bolesti niti jedinstven pristup terapiji za pacijente.

– Ovo su upravo i dva najaktualnija problema koja su istaknuta na nedavno održanom kongresu reumatologa u BiH. Kao i činjenica da još uvijek ne postoji odlučnost nadležnih da se nešto po tom pitanju i uradi – izjavila je direktorica Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH Ana Petrović, javlja Fena.

Iz Udruženja ocjenjuju poraznom činjenicu da nitko u Bosni i Hercegovini ne zna točan broj oboljelih, niti u kojem je stadiju bolest kod registriranih oboljelih. Reumatoidni artritis je kronična, progresivna, autoimuna bolest koja se manifestira artikularno i sustavno, znatno smanjujući kvalitetu života oboljelih. Nepravovremenim otkrivanjem bolesti i njezino nepravovremeno liječenje dovodi do trajnih oštećenja i invalidnosti koji na koncu rezultiraju radnu nesposobnost oboljelih.

– U BiH pacijenti, koji vode bolan, često neispunjen život, nemaju isti pristup modernim terapijama, a koje postoje u susjednim zemljama. Pa čak ni pacijenti unutar BiH nemaju pristup istim terapijama. Inovativne terapije su dostupne oboljelima u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH, nažalost, to nije slučaj. Čak su i najmlađi oboljeli od ove bolesti, djeca, diskriminirana po ovom pitanju. Oni terapiju za ovu bolnu, paralizirajuću bolest mogu dobiti samo u pojedinim županijama u Federaciji BiH. Ne trebamo podsjećati kako je ovo u izravnoj suprotnosti s Konvencijom o pravima djeteta, a čija je potpisnica i BiH – naglasila je Petrović.

Nasuprot raširenom mišljenju u bh. društvu, od reumatoidnog artritisa ne obolijevaju samo osobe treće dobi. Štoviše, najveći postotak oboljelih su radno sposobne žene.

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova poziva građane da u subotu, 15. listopada dođu na Trg djece Sarajeva kako bi svojom nazočnošću dali podršku krovnom udruženju “Snaga BiH” da ova bolest i oboljeli od nje budu prepoznati od vlasti i društva u cjelini, te kako bi svoja prava mogli koristiti u cjelini, priopćeno je iz Udruženja inovativnih proizvođača lijekova.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend