Zanimljivosti

Ovo su najsigurniji znakovi da je meso zdravo i kvalitetno

U vrijeme kada su građani zasuti informacijama o nekvalitetnom mesu iz uvoza, mnogi se pitaju kako prepoznati i gdje pouzdano kupiti dobar i zdrav komad mesa. Naći dobar komad mesa očito je postalo lutrija, pogotovo u velikim trgovačkim lancima. Slobodna Dalmacija je nedavno kod jednog mesara zatražila savjete o potrazi za kvalitetnim mesom. Evo što im je, komad po komad, rečeno.

Teleća jetrica
Poslastica je ovo koju građani rado kupuju, a ako je vidite u mesnici, znači da je i ostalo meso svježe. Jetrica se prodaje i konzumira svježa, te je nije preporučljivo zamrzavati. Ako je zdrava, onda je čvrsta i krvava, a ako nije, po neugodnom mirisu sve će vam biti jasno.

Svinjski but pripremljen za sušenje
Ako je svjež, prepoznat ćete ga po zdravoj roskastoj boji te po mekoj i svijetloj koži. “Friški“ komad ovog mesa još na nekim dijelovima zna biti krvav. Ako je koža čvrsta i žute boje, a meso tamno, onda je svinjetina stara.

Krmenadla (bržola)
Ovaj dio svinjskog mesa nezaobilazan je na gotovo svakom roštilju, stoga je posebno važno izabrati najbolje komade. Zdrave odreske prepoznat ćete po čvrstoj koži, te svijetlorozoj boji i svježem izgledu. Ako je meso ljepljivo, sivkasto i osjeća li se neugodan miris, zaobiđite ga.

Juneća plećka bez kosti
Ako je zdrava i “friška“, u oči će vam odmah upasti zdrava, crvena, lijepa boja mesa i čvrsta tekstura. Primijetite li primjese sive ili crne boje, upitne je svježine.

Teleći orah

Ova delikatesa odlikuje se svijetlom bojom i čvrstinom te mirisom svježeg mesa. I u ovom slučaju vrijedi da primjese sive ili tamnije boje na mesu otvaraju sumnju da nije svježe. Mada, poznato je kako je teletina iznimno osjetljiva i reagira s okolinom, pa ponekad meso zna poprimiti boju podloge, što ne znači da je pokvareno.

Mljeveno meso
Najsigurnija opcija kada je nabava mljevenog mesa u pitanju je ona kada ga mesar melje ispred vas. Sve drugo je nesigurno, tim više što meso jednom kad se usitni, ne može dugo stajati, te se treba potrošiti za jedan, maksimalno dva dana.

Biftek
Ovaj najkvalitetniji komad junećeg ili goveđeg mesa, koji se, više ili manje pečen, priprema na žaru, prije svega toga mora biti svjetlije boje i pun čvrstine. Ako je sive boje i pun vode, najvjerojatnije je bio smrznut.

Piletina
Piletina mora biti normalnog mirisa, svijetle boje, a ne smije biti tamna oko kosti i mlohava, jer to znači da je stara. Što se tiče puretine, obratite pažnju da su krila i prsa nježno roze boje, te da je zabatak malo tamniji, što je sasvim normalno i ne znači da puretina nije svježa. Zelenkasta boja puretine znači da je meso staro.

I na kraju… neka općenita pravila
Svinjetina ostaje svježa dva do tri dana, kao i teletina, dok goveđe meso može potrajati i do sedam dana. Sama zdravstvena ispravnost mesa koje se pušta u prodaju do dolaska u mesnicu trebala bi biti zajamčena veterinarskim kontrolama neposredno nakon usmrćivanja životinje. Dokaz o tome su žigovi na većim komadima mesa. Ako je riječ o svinjetini, žig sa slovom T znači da je meso testirano na trihinelu, a broj uz spomenuto slovo oznaka je kategorije mesa.

A kada meso iz klaonice stigne u mesnicu, na svakom se komadu može pročitati gdje je i kada određena životinja rođena, gdje je tovljena, gdje je i kada zaklana te do kada je rok upotrebe tog mesa.

 

(Izvor:Večernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend