Svijet

Ovo je Sirijac koji se raznio u Njemačkoj

Bombaš samoubojica koji je ispred restorana u njemačkom gradu Ansbachu ozlijedio 12 osoba identificiran je kao 27-godišnji Mohammad Daleel.

Na društvenim mrežama objavljene su njegove fotografije, a prema pisanju medija motiv napada bio je to što ga zbog manjka karata nisu pustili na festival koji se održavao u neposrednoj blizini.

Bombaš je najavio napad i prisegnuo na vjernost Islamskoj državi (IS) u snimci otkrivenoj na njegovu mobitelu , izvijestio je bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann.

Na snimci se vidi muškarac, identificiran kao Sirijac kojemu je odbijen zahtjev za azilom, kako kaže da se zakleo na vjernost Abu Bakr Al Bagdadiju, čelniku samoproglašenog kalifata Islamske države, kazao je Herrmann.

Ministar je rekao da je 27-godišnji muškarac priznao kako je napad osveta zbog toga što Njemačka ubija muslimane. Prijevod snimke otkriva da je napadač počinio napad u ime Alaha.

U napadu u njemačkom Ansbachu smrtno je stradao samo napadač samoubojica. Riječ je o četvrtom napadu u Njemačkoj u samo tjedan dana. Tri su počinili tražitelji azila koji su nedavno stigli u tu zemlju, piše dpa.

U stanu imao materijal za izradu bombi

Herrmann je kazao i da je u napadačevu stanu pronađeno dosta materijala za izradu bombi, poput goriva, klorovodične kiseline i sredstava za čišćenje na bazi alkohola, kao i salafističkoga propagandnog materijala.

Sirijac se raznio u nedjelju kasno navečer pred restoranom u njemačkom gradu Ansbachu ranivši pritom 15 osoba.

Dužnosnici su rekli da je nosio ruksak ispunjen eksplozivom i metalnim dijelovima koji je mogao ubiti više osoba.

Zahtjev za azilom mu je odbijen prošle godine, ali mu je bilo dozvoljeno da ostane u Njemačkoj zbog sukoba u Siriji.

Sirijac se već ranije pokušao dva puta ubiti i liječen je u psihijatrijskoj bolnici.

Od 12 ozlijeđenih osoba tri su u teškom stanju.

/Hina/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend