Vijesti iz BiH

Otvoren natječaj „Napiši priču, osvoji nagradu“ za novinare/ke, blogere/rice i studente/ice

7. rujna po prvi put je obilježen Međunarodni dan čistog zraka za plavo nebo. Ovaj dan ima za cilj podići svijest pojedinaca, zajednica, privrednika i institucija da je čist zrak važan za zdravlje, produktivnost, ekonomiju i okoliš.

Kako bi se što uspješnije išlo k rješavanju globalnih problema kao što su klimatske promjene i postizali Ciljevi održivog razvoja, ovim se putem želi ukazati na njihovu povezanost s kvalitetom zraka u cijelom svijetu. Jedan od razloga obilježavanja ovog dana jeste i promoviranje i pronalazak rješenja koja poboljšavaju kvalitetu zraka dijeljenjem najboljih praksi, inovacija i priča o uspjehu.

Vođeni istim ciljevima, ali i bitnim pitanjima kao što su smanjenje emisija štetnih plinova, unaprjeđenje energetske učinkovitosti, te korištenje obnovljivih izvora energije, projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED), koji financira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), pokrenuo je natječaj „Napiši priči, osvoji nagradu!“.

Pravo na sudjelovanje imaju svi/e novinari/ke, blogeri/ce i studenti/ce iz Bosne i Hercegovine, koji/e ispunjavaju uvjete propisane pravilima ovog natječaja. Kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti uštede energije, korištenja obnovljivih izvora energije, čistog zraka i zaštite okoliša, cilj natječaja jeste da se pruži prilika sudionicima da kroz priče prikažu svoje viđenje ovih pitanja i ukažu na njihovu bitnost.

Natječaj će trajati od 7.9. do 31.10.2020. godine. Javnost će imati mogućnost glasovanja za one priče koje smatraju najboljima na stranici projekta. Nakon što prema najvećem broju glasova javnosti bude izabrano deset priča, stručni žiri će, prema određenim kriterijima, proglasiti tri najbolje priče. Pobjedničke priče će biti nagrađene – 1. mjesto fotoaparat, a  2. i 3. mjesto tablet.

Svi zainteresirani se mogu prijaviti na službenoj stranici GED projekta, www.ged.ba/napisi-pricu, gdje se nalazi više informacija i o samim uvjetima natječaja.

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED), financira Vlada Švedske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, entitetskim ministarstvima za energiju, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima. Projekt ima za cilj stvoriti uvjete za investicije u projekte energetske učinkovitosti, povećati broj ”zelenih radnih mjesta“, te pridonijeti razvoju tržišta, što vodi k privrednom razvoju.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend