Vijesti iz BiH

Otvoren konkurs za najveći evropski program za mlade društvene preduzetnike

Nagrada za društvene promjene (Social Impact Award – SIA) najveći je evropski program podrške mladima koji imaju ideje za pokretanje društvenih biznisa, a regionalni Propulsion Fond sprovodi ovaj program u Bosni i Hercegovini od 2016. godine.

 

U toku je prijavljivanje za ovogodišnji ciklus programa namijenjenog onima koji imaju ideje za društveni biznis i između 14 i 30 godina.

Društveni biznis podrazumijeva poslovanje koje ostvaruje profit poput svakog drugog biznisa, ali istovremeno rješava neki od društvenih problema. Riječ je najčešće o idejama koje rješavaju probleme teško zapošljivih i marginalizovanih društvenih skupina, probleme nedovoljne uposlenosti mladih, životne sredine i druge društvene probleme koji mogu biti osnova ideje. Mladi mogu konkurisati pojedinačno, a posebno će biti vrednovane timske prijave. Prijave će biti otvorene do kraja aprila, a sve informacije dostupne su na portalu www.socialimpactaward.me.

Nagrada za društvene promjene predstavlja proces tokom kojeg svi učesnici dobijaju. Oni koji ne budu odabrani među finaliste programa, dobiće jasne smjernice za unaprijeđenje ideje. Ideje koje se plasiraju u finale proći će kroz proces inkubacije tokom kojeg će se od nejasnih ideja transformisati u gotove poslovne projekte, uz pomoć univerzitetskih i stručnjaka iz najvećih BH kompanija.

Krajem septembra, stručni žiri i online zajednica odabraće tri pobjedinčka tima koji će dobiti početni kapital za pokretanje posla od po 1.500 eura i putovanje na međunarodni samit Nagrade za društvene promjene koji se ove godine održava u prijestonici Gruzije, Tbilisiju.

U 30 zemalja Evrope, Afrike i Azije program Nagrade za društvene promjene biće sproveden 2018. godine. Regionalni Propulsion Fond sprovodi ovaj program u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu. Propulsion Fond djeluje u cijelom regionu i fokusiran je na omogućavanje kompanijama da ulažu u dobrobit društva u kojem posluju. Godišnje, u različite programe društvene dobrobiti vodeće kompanije regiona kroz Propulsion Fond usmjeravaju više od 600.000 eura.

Nagradu za društvene promjene pokrenuli su 2009. jedan od najprestižnijih ekonomskih univerziteta na svijetu – Bečki univerzitet za biznis i ekonomiju (WU) uz podrku bečkog Impact Hub-a i Erste Fondacije.

U Bosni i Hercegovini ovde godine Propulsion Fond sprovodi u saradnji sa Sparkasse bankom, Coca Cola HBC, Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Američkom privrednom komorom u Bosni  i Hercegovini i brojnim lokalnim organizacijama.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend