Oštre kazne za prijevare u shengen – zoni

Kada 15. prosinca stupi na snagu bezvizni režim za građane BiH, to će značiti slobodna putovanja kroz Europu, kraj dugih redova ispred ambasada, trošenje novca, vremena, ali i živaca za dobivanje viza. Koliko su, međutim, građani BiH i zaista upoznati s pravima, ali i obvezama koje donose putovanja bez viza i što sve omogućava bezvizni režim? Njemački mediji prenijeli su deset najvažnijih naputaka građanima BiH.

Koliko dugo se može ostati u Šengen zoni? Građani Bosne i Hercegovine koji imaju biometrijsku putnu ispravu mogu ostati u zemljama shengenskog prostora najviše 90 dana i to u periodu od šest mjeseci. Taj boravak se može iskoristiti u cijelosti ili za nekoliko kraćih putovanja. Po isteku šest mjeseci od prvog dana ulaska u Shengen zonu, počinje se računati  slijedeći period od 180 dana u kome se ponovo može koristiti pravo na posjet do 90 dana.

U koje zemlje se može putovati bez viza? Bez viza se može putovati u sve zemlje Europske unije, osim u Veliku Britaniju i Irsku, koje su izvan shengenskog prostora. Vize nisu potrebne ni za Švicarsku, Island i Norvešku koje nisu članice Europske unije, ali su članice Shengen zone. Vize nisu potrebne ni za putovanja u Bugarsku, Rumunjsku i za Cipar. Iako ove tri članice EU još nisu dio shengenskog prostora, one primjenjuju odluke EU. Vize nisu potrebne ni za Lihtenštajn. 

Što ne omogućava bezvizni režim? Bezvizni režim važi samo za putovanja. On ne daje pravo građanima da duže od 90 borave u shengenskom prostoru. Bezvizni režim nije ulaznica za azil niti za radna mjesta u Europi. Rad i boravak u zemljama Shengen zone, bez odgovarajuće dozvole (boravišne i radne), je protuzakonit. Ukoliko netko namjerava zbog posla ili studija ostati dulje u spomenutim zemljama, to pravo mora regulirati u ambasadama ili konzulatima tih zemalja. 

Kakve su kazne za zlouporabu bezviznog režima? Osoba koja zbog lažnog azila ili rada na crno zlouporabi bezvizni režim, dobiva zabranu ulaska na teritorij zemalja Shengena u trajanju od pet do deset godina. Zemlja kod koje se primijete nepravilnosti u provedbi bezviznog režima, što podrazumijeva priliv azilanata ili nezakonitih migranata iz te zemlje, može biti vraćena na vizni režim. 

Za stare putovnice potrebna viza. Građani koji ne posjeduju biometrijske putovnice neće moći slobodno putovati u zemlje shengenskog prostora. Oni koji imaju stare putovnice, do dobivanja novih biometrijskih, morat će i dalje tražiti vize od diplomatsko – konzularnih predstavništava zemlje u koju žele putovati. 

Što još treba uz biometrijsku putovnicu? Iako za bezvizno putovanje, pored biometrijskih putovnica, ne postoje drugi financijski i administrativni zahtjevi, može se dogoditi da se na ulasku u shengenski prostor od putnika na uvid zatraži dokaz o novčanim sredstvima za putovanje i izdržavanje tijekom boravka, zatim adresa boravka u Shengen zoni ili rezervacija hotela, eventualno povratna karta i zdravstveno osiguranje. Također, da bi osoba ušla u Shengen zonu za njom ne smije biti izdana tjeralica ili upozorenje o neodobravanju ulaska. 

Što treba znati kada se putuje kolima? Ukoliko u zemlje shengenskog prostora ulazite vlastitim vozilom ne zaboravite da morate posjedovati i važeću međunarodnu vozačku dozvolu i međunarodno osiguranje za vaše vozilo, takozvani „zeleni karton”. 

Hitni slučajevi, policija i ljekari. Ukoliko na putovanju hitno zatreba pomoć policije, ljekara ili vatrogasaca na raspolaganju je jedinstveni broj za hitne slučajeve 112, koji važi u svim zemljama Europske unije. 

Moguće teškoće na granicama. Građani BiH koji putuju u zemlje Shengen zone trebalo bi ipak prvo da konzultiraju konzulate država u koje idu, jer svaka zemlja može imati još neka dodatna ograničenja (potrebni iznos novca za putovanje, povratna karta…) Prvih nekoliko dana po stupanju na snagu bezviznog režima, zbog promjene sustava, može doći do manjih poteškoća na granicama, tako da se građanima savjetuje da imaju strpljenja i da se informiraju prije nego što krenu na put.

(San)