Vijesti iz BiH

Otmičara nema! Stvaran je jedino strah roditelja i djece

Zenički slučaj o dvije djevojčice posljednji je u nizu sličnih dojava o, pokazat će se, sumnjivim otmicama djece, koje se poput vatrene stihije šire Bosnom. Počelo je na sarajevskom, a proširilo se zeničkim područjem, zbog čega se već počelo nagađati i o “organiziranoj bandi otmičara u kombiju zatamnjenih stakala”.

Zapravo, famozni kombi, nekad crni, nekad bijeli, godinama je jedina zajednička poveznica svih ovakvim priča na čitavom Balkanu, dok nikako nije riječ o istim otmičarima.

Ni jedan nije imao isti opis i sve je ovisilo o emocionalnoj reakciji djece prema određenom tipu muškarca, a tek ponekad žena – navode iskusni inspektori. Jedino što je zasad stvarno, čini se, jesu strah i zabrinutost roditelja, koji su zajedno s uznemirenim nastavnicima u samo nekoliko dana više puta alarmirali policijske uprave u Sarajevu, a vrhunac se dogodio u petak u Zenici, kada se zbog jedne, prema svemu sudeći, maštovite djevojčice, munjevito digla medijska prašina u čitavoj regiji. Ona je navodno ispričala da je uspjela pobjeći, a da su njezinu vršnjakinju oteli u naseljenom mjestu Tetovo.

Zenička policija je odmah blokirala čitav grad, a onda je sve, srećom, ubrzo došlo na svoje mjesto i svi učenici su bili na broju. Iz uprave Osnovne škole “Hasan Kikić” potvrđeno je da nema prijava o nestanku ni jedne učenice te da su izostanke pojedinih učenika opravdali roditelji.

Djeca obično strahuju od određene populacije, odnosno roditelji i njima bliski srodnici ih odmalena zbog puke poslušnosti straše, recimo, Romima, koji se zbog svoje mnogobrojne obitelji uglavnom koriste kombijima, pa vjerojatno otuda dolazi i taj strah prema tom tipu vozila.

Također, opet ponukani svojim malenim iskustvom, strahuju i od visokih, nabildanih i ćelavih, kao i adolescenata, pa su takvi ljudi uglavnom i – otmičari, kažu nam psiholozi i psihijatri. No, iako su se prijave pokazale tek proizvodom bujne dječje mašte, policija vrlo ozbiljno pristupa svakoj od njih.

Kako se ne bi širila nepotrebna uznemirenost javnosti, apeliramo da na objektivan način tretirate ovu temu uzimajući u obzir specifičnost dobi u kojoj se djeca dojavitelji nalaze, poručili su iz sarajevske policije kad je već gotovo utvrđeno da su sve dojave o pokušajima otmice na njihovu području – lažne.

I neuspjela parodija dvojice radnika iz Sarajeva, koji su s privatnim kombijem za vrijeme radnog vremena izigravali maskirane otmičare, naišla je na osudu javnosti, ali i policijsku prijavu. U javnost je prošlog tjedna najprije procurila informacija o pokušaju otmice učenika Osnovne škole Pofalići. Tada je roditelj prijavio da mu je sinu nepoznati vozač kombija u neposrednoj blizini škole ponudio prijevoz, i to kazavši da mu je otac poslao taksi koji će ga odvesti kući. Dječak se prestrašio i pobjegao.

Kada je otac pozvao policiju, ispostavilo se da se isto dogodilo još dva puta, i to učenicima iste škole. Do ostalih roditelja ova vijest je stigla kada su djeca upozorena da se kreću u skupinama i da se ne zadržavaju izvan kruga škole. Posljednji slučaj u Sarajevu je prijavljen policiji u četvrtak kada su, naime, nepoznate osobe u vozilo pokušale uvesti djevojčicu u blizini Osnovne škole “Saburina”.

U međuvremenu su pojačane sigurnosne mjere u blizini svih škola, igrališta i okolnih prometnica. S druge strane, pojedine škole već zaključavaju vrata dvorišta, učenicima preporučuju i da nose sendviče kako ne bi izlazili iz njihovog kruga. Mlađim učenicima se ne dopušta čak ni izlazak na veliki odmor ni u dvorište.

Dijana Čirić Parla, predsjedateljica Vijeća roditelja ovog kantona, kazala je da skrbnici ne žele ulaziti u istinitost događaja te da su prijave podnesene kako bi se sve provjerilo i djeca bila sigurna.

Vrijeme će pokazati što je doista na stvari. Poručujemo roditeljima da ne paničare i da paze na svoju djecu, osobito pri njihovom odvođenju i dovođenju u školu. To je najbolja stvar koju možemo sada uraditi, zaključila je Parla.

Neuropsihijatri kažu da je u nekim slučajevima zasigurno riječ o nedostatku pažnje u obitelji, a kod nekih se radi o dokazivanju pred vršnjacima te savjetuju da roditelji trebaju sjesti s djecom i razgovarati te im dati jasne upute o tome što je širenje glasina, kojima su podložni svi, i odrasli i mališani, a što im doista može biti stvarna prijetnja.

 

Podsjetimo na slučaj iz Viteza:

Jučer u poslijepodnevnim satima pojedini portali su objavili da je bio pokušaj otmice djeteta u parku u Vitezu, tragom tih informacija mi smo pozvali MUP KSB-a i doznali da nije bilo nikakvih prijava po tom pitanju i da nema razloga za paniku.

 

 

(Izvor:večernji i radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend