Vijesti iz BiH

Otkupna cijena smilja trebala bi iznositi 2 KM, neki proizvođači ipak odustaju od posla

Smilje, odnosno hiljade onih koji su ušli u posao s ovom kulturom, u kratkom periodu prošli put su od euforije do depresije. Ogromna proizvodnja i neuređeno unutrašnje tržište doveli su do problema s plasmanom i velikog pada cijena. Problemi su rezultirali značajnim brojem onih koji su napustili tek prije koju godinu započeti posao.
O akualnom stanju u oblasti proizvodnje i prerade smilja razgovarali smo s Dinkom Dujmovićem, predsjednikom Grupacije proizvođača i prerađivača.
“Godina koja je iza nas, nije bila dobra za proizvođače i prerađivače smilja zbog velikih sušnih perioda, a i strano tržište nije apsorbiralo proizvedene količine esencijalnog ulja od smilja što se odrazilo na nisku otkupnu cijenu zelene biljne mase. Ipak, s naših nekoliko destilerija, kroz različite modele saradnje s poljoprivrednim proizvođačima, uspjeli smo prevazići taj nestabilan period i preraditi ponuđenu zelenu masu bilja u esencijalno ulje”, kaže nam Dinko Dujmović.
Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača.
Dujmović kaže kako se ne može sa sigurnošću tvrditi, niti prognozirati kakva će biti 2018. godinu u kontekstu proizvodnje i prerade smilja, obzirom da veliki broj nasada upravo u ljeto 2018. dolazi na puni rod, a i znatan broj proizvođača zbog niske otkupne cijene opravdano odustaje od daljnje proizvodnje.
“Grupacija kroz svoje aktivnosti u 2018. godini bit će fokusirana na edukaciju proizvođača, kako bi se kvaliteta proizvedenog esencijalnog ulja podigla na veći nivo i kako bi u što većem broju proizvođači svoj proizvod preradili i upakirali u finalne proizvode, te na taj način postigli ekonomsku opravdanost proizvodnje”, dodaje Dujmović.
Naravno, smatra naš sagovornik, da pri tom moramo uzeti u obzir potražnju inozemnog tržišta za našim proizvodima, te uskladiti naše proizvodne kapacitete sa potražnjom.
“Nažalost, postoje neke količine neprodanog esencijalnog ulja na skladištima destilerija i proizvođača, međutim, ne radi se o količinama koje nije moguće prodati, ako se radi o esencijalnom ulju od smilja koje zadovoljava međunarodne standarde kvalitete. Za očekivati je da bi otkupna cijena kvalitetne zelene mase biljke u sezoni berbe u ljeto 2018. mogla biti oko 2 KM, ali to opet zavisi od količine prinosa, kvalitete i potražnje za esencijalnim uljem u tom momentu”, kazao je Dinko Dujmović.
Grupacija je već pristupila osnivanju Banke esencijalnih ulja koja će biti podrška stabiliziranju domaćeg tržišta, kao i plasmanu esencijalnog ulja i njegovih preparata na inozemna tržišta. Ona bi trebala profunkcionirati u prvom kvartalu ove godine.
“Što se tiče državne podrške, moram naglasiti pozitivan angažman Privredne komore FBiH, Vanjskotrgovinske komore FBiH, kao i Agromediteranskog zavoda Mostar.

Imamo saznanja da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede HNK radi određene pomake u svojim kapacitetima kako bi se unaprijedila ova proizvodnja i pomoglo poljoprivrednim proizvođačima. Veći angažman očekujemo od Ministarstva poljoprivrede FBiH, obzirom da su njihove mogućnosti i kapaciteti veći”, zaključio je Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

 
klix.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend