Vijesti iz BiH

Otkriveno najmanje deset lažnih diploma zaposlenih u institucijama FBiH

Provjera diploma zaposlenih u federalnim institucijama skoro je završena i pokazala je da je najmanje deset namještenika u proteklom periodu posao dobilo na osnovu lažnih diploma. Otkriveno je i nekoliko takvih službenika.

Nadležno tužiteljstvo

Ministrica obrazovanja i znanosti FBiH Elvira Dilberović, koja je pokrenula inicijativu provjere diploma, kazala je da je ova kontrola pokazala da u 102 institucije sa tisućama zaposlenih, čiji rad plaćaju građani, ima onih sa lažnim diplomama, mahom srednjoškolskih, ali da ima i onih sa lažnim fakultetskim diplomama.

Nije željela precizirati o kojem se broju radi, niti o kojim institucijama, dodavši da se priprema izvještaj za Vladu Federacije BiH nakon čega će javnost o svemu biti detaljno upoznata.

Diplome su provjeravale same institucije za svoje zaposlene tako što su slale upite školama i fakultetima. Podaci su se na kraju slali Ministarstvu obrazovanja i znanosti FBiH čiji se izvještaj, nakon što bude napisan, uskoro treba naći na dnevnom redu Vlade FBiH.

Prošao rok

Zaključak o provjeri diploma svih zaposlenih u svim federalnim organima uprave, zavodima, agencijama, pa i poduzećima u većinskom vlasništvu FBiH, donijela je Vlada početkom godine. Rok od šest mjeseci za završetak posla je prošao, a do kašnjenja je došlo zbog niza problema, između ostalog jer je u određenom broju slučajeva dokumentacija izgorjela u ratu, ali i jer su neki fakulteti počeli tražiti i do 351 KM za potvrde.

Dvije institucije „nepokrivene“

Ministrica Dilberović je kazala da Zavod MIO FBiH i Arhiv Tuzlanskog kantona nisu mogli provjeriti diplome svojih zaposlenih jer su, i nakon nekoliko molbi i urgencija, neki univerziteti nastavili tražiti novac za potvrde.

mondo.ba / Radio Vitez

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend