Zanimljivosti

Otkrivamo: Da li magneti na frižideru mogu da privuku munje i da nas ubiju

U svijetu 25.000 ljudi godišnje umre od posljedica udara munje, dok je ta brojka na Balkanu mnogo manja – između 10 do 20 pojedinaca.

. Posljednja dva slučaja u Srbiji, smrt dvojice ribara, kao i beračice jagoda, toliko su prepala građane, da sada mnogi zaziru i od postavljanja ukrasnih magneta na frižiderima.
Stanovi su postali skladišta električne opreme, pa se sa pravom postavlja pitanje da li magneti u kombinaciji sa bijelom tehnikom mogu da predstavljaju opasnost po život čovjeka (pogotovo s obzirom na upozorenje da se treba kloniti metalnih objekata prilikom grmljavine).
Odgovor smo potražili od majstora za ovu vrstu uređaja. – Naši domovi su sada kavezi branjeni gromobranom, zatvorene kutije, u kojima ne može da dođe do takvog kobnog atmosferskog pražnjenja.
Njihovo elektromagnetsko zračenje je izuzetno slabo, tako da osim što neznatno povećava potrošnju struje i utiče na hranu, ipak ne može da predstavlja opasnost za privlačenje gromova – zaključio je beogradski majstor Jovica Mančić.

Sam udar munje dešava se u hiljaditom dijelu sekunde, kada se električni tok iz oblaka prenosi na zemlju i dalje kroz tlo.
Grom je zvučna pojava koja nastaje prilikom pražnjenja munje. Temperatura vazduha u okolini munje dostiže 20.000 °C što proizvodi naglo širenje zraka. Grom je zvučni talas nastao ovim širenjem zraka. U toku pražnjenja oslobađa se elektricitet od 1.200 do 200.000 A u 1/100 do 1/1.000 sekundi. Pri udaru groma preliva se električni tok iz oblaka u zemlju, i širi se i dalje kroz tlo. .

(izvor:dnevni avaz)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend