Svijet

Otkrili eliksir života: Ukupno imaju 1075 godina i 68 dana, a uvjereni su da znaju tajnu svoje dugovječnosti

Ukupno imaju 1075 godina i 68 dana: porodica Donnelly iz Sjeverne Irske smatra se najstarijom porodicom na svijetu pa su tako upisani i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Sad je porodica otkrila svoju tajnu – to je tradicionalna zobena kaša. Kao i svi seljaci, Donnellyjevi se hrane zdravo i ekološki. Jedu meso svinja i kokoši iz slobodnog uzgoja te povrće iz vlastitog vrta. Uvjereni su da je tajna njihove dugovječnosti u zobenoj kaši koju ne jedu samo za doručak, nego nerijetko i za večeru, prenosi britanski Telegraph. Večera oko 10 navečer, zatim ponovno kaša u 7 ujutro. Kuhana zob, mlijeko, možda šoljica marmelade na vrhnju, objašjnjava Leo (72), najmlađi član porodice.
Dugovječna porodica privukla je pažnju šire javnosti pa su se za njih zainteresirali i stručnjaci. Skupina naučnika Međunarodnog centra za dugovječnost provela je studiju o njihovim prehrambenim navikama. Stručnjaci su im dali za pravo: zobena kaša smanjuje visoki tlak, liječi dijabetes, smanjuje kolesterol i štiti tijelo od srčanih oboljenja. Jedna američka studija pokazala je kako ljudi koji jedu hranu bogatu cjelovitim žitaricama, poput zobi, imaju 15 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od srčaanih bolesti. No, kod dugovječnih stanovnika Sjeverne Irske nije riječ samo o načinu prehrane, nego o životnom stilu. Donnellyjevi općenito žive zdravo i izbjegavaju alkohol. Zobene pahuljice koje jedu domaće su i najbolje kvalitete, nikad ne jedu prerađenu, kupovnu hranu.
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend