Zanimljivosti

Otkriće desetljeća: Stigao lijek koji liječi gripu za jedan dan

Novi lijek se zasniva na otkrićima ostvarenim u istraživanjima lijekova za HIV, koji sprečavaju osjetljivost stanica organizma, a time i samu infekciju u samom početku.

U trećoj fazi kliničkog istraživanja, koje je provedeno prošle godine, virus je kod pacijenata koji su inače bili zdravi nestao u roku od samo 24 sata, javlja Srna. Za usporedbu, ispitanicima koji su uzimali “Tamiflu”, najpoznatiji lijek za gripu, bila su potrebna 72 sata da pobijede virus, a onima koji su dobijali placebo, 96 sati.
Prednost “baloksavir marboksila” sastoji se u tome što je dovoljna samo jedna, dok se “tamiflu” uzima u deset doza. Lijek, koji djeluje na viruse gripa A i B, nedavno je dobio zeleno svjetlo za stavljanje u promet u Japanu. Sezonska gripa, u prosjeku, godišnje ubije 650.000 ljudi. Kada bi prerasao u ozbiljnu pandemiju, mogao bi odnijeti na milijune života.
Procjenjuje se da je virus španjolske gripe A H1N1 1918. godine zarazio 500 milijuna ljudi i odnio između 50 i 100 milijuna života, navode znanstveni portali.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend