Svijet, Vijesti iz BiH

Otklonjeni problemi umirovljenja bh. građana sa stažem u Austriji

Direktor Federalnog zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (Zavod MIO) Zijad Krnjić i direktor PVA, mirovinskog osiguranja Republike Austrije, Winfried Pinggera potpisali su u Beču Protokol o načinu postupanja dvaju nositelja mirovinskog osiguranja u situacijama različitog zakonskog normiranja.

Time će biti otklonjeni problemi koje su imali, prvenstveno, građani BiH koji imaju staž osiguranja u obje zemlje.

Naime, u dosadašnjoj praksi, bh. građani koji su imali zadnje zaposlenje u Austriji, suočavali su se s poteškoćama u ostvarivanju prava na mirovinu, zbog različitih zakonskih odredbi, priopćeno je iz Zavoda MIO/PIO. Tako je Federalni zavod, u skladu sa Zakonom o MIO, odbijao provoditi postupak umirovljenja bez dokaza o prestanku osiguranja u Austriji, dok je istovremeno austrijski nositelj osiguranja, u skladu s austrijskim zakonima, provodio proces prije same odjave s osiguranja. Građani su tako bili primorani voditi više postupaka, a što je u konačnici rezultiralo duljim čekanjem na umirovljenje te većim troškovima.

Potpisivanjem Protokola dogovoren je način postupanja u takvim situacijama, čime će građani biti pošteđeni dodatnih procedura i troškova, a sam rok čekanja na mirovnu će biti kraći, navodi se u priopćenju.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend