Osvanule najranije snimke Black Sabbatha

Poput onih od Led Zeppelina, i neke od najranijih demo snimaka još jednih britanskih velikana, birminghamske skupine Black Sabbath, pojavile su se na internetu.

Radi se o devetominutnom audio clipu, na kojoj se mogu čuti pjesme “The Rebel”, “When I Came Down” i “Early One Morning Blues”, a osoba koja ih je uploadala navodi da su dvije snimljene 1969. godine u Trident Studiju u Sohu, a treća je s nekog koncerta.

Ova je snimka ponovno potaknula polemike je li “The Rebel”, jedna od najtraženijih pjesama benda, snimljena u vrijeme dok se bend još zvao Earth ili kada je promijenio ime u Black Sabbath. Iako se mali fragment ove pjesme može čuti na “Black Sabbath Story Volume 1” videu (1992.), većina fanova nikada nisu čuli ovaj, još uvijek (službeno) neobjavljeni demo iz 1969. godine.
Procjenjuje se da je ta pjesma snimljena u prijelaznom razdoblju, dok se bend odlučio na promjenu imena, a njihov konačni nastup kao Earth bio je u Kilcaldyu, Škotska, samo jedan dan nakon njezina snimanja.

Neke biografije govore da je do odluke o promjeni imena došlo početkom kolovoza 1969. godine, na putu prema The Star Clubu u Hamburgu, no da bi se izbjegle zabune, nastupi su održani pod imenom Earth, pod kojim su i bookirani.

{youtube}s4qD2SP5OQk{/youtube}