Vijesti iz BiH

Osigurati da se epidemiološke mjere poštuju na svim biračkim mjestima

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald i šef ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky upozoravaju da odgovornost i predostrožnost ostaju neophodne za suzbijanje širenja koronavirusa, pred održavanje Lokalnih izbora u BiH.

Ujedinjeni narodi u Bosni i Hercegovini, kako je priopćeno, i dalje su zabrinuti velikim brojem slučajeva infekcija koronavirusom širom zemlje. Kao i u zemljama Europe, učestalost novih slučajeva se ubrzava, kao i učestalost smrtnih slučajeva povezanih s komplikacijama koje izaziva ovaj virus.

“Dok se građani Bosne i Hercegovine pripremaju da ostvare važno pravo glasa ove nedjelje, Ujedinjeni narodi u Bosni i Hercegovini urgiraju za osobnu predostrožnost glasača kako bi osigurali sigurnost svih građana, uključujući sigurnost onih koji direktno rade na izborima”, navodi se u priopćenju UN-a.

Napominju da svatko može pomoći izbjegavanjem većih okupljanja/grupa, držanjem fizičkog razmaka na svojim biračkim mjestima, nošenjem maske na javnim mjestima, dezinficiranjem ruku prije ulaska i nakon izlaska s biračkih mjesta.

“Transparentni i inkluzivni izbori su okosnica demokratskih društava i još uvijek se mogu održati na siguran način, čak i tijekom ove razarajuće koronavirus krize. Urgiramo relevantne institucije i organe vlasti da osiguraju da se sve epidemiološke mjere poštuju na svim biračkim mjestima, da svi posmatrački i izborni timovi imaju osobnu zaštitnu opremu pri ruci i da se školske ustanove koje se koriste kao biračka mjesta propisno dezinficiraju prije nego se učenici vrate u škole”, poručili su.

Dodaju da doktori, medicinske sestre i tehničari, kao i drugo osoblje u javnom zdravstvu koje podržava njihov rad, vode bitku s ovom krizom duže od osam mjeseci u Bosni i Hercegovini, te da je od ključne važnosti da ne budu ostavljeni da to rade sami kada znamo da svi imamo važnu ulogu u pomaganju da se trenutna krivulja poravna.

“Iako su mnogi od nas umorni od ove dugotrajne krize, posebice kako se približavamo zimi, koronavirus nije umoran od nas i nije ništa manje zarazan”, zaključili su dužnosnici.

(Fena)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend