Svijet

Osama bin Laden teroristima ostavio 29 milijuna dolara

Ubijeni vođa terorističke organizacije Al Kaida Osama bin Laden je teroristima ostavio osobno bogatstvo koje se procjenjuje na 29 milijuna dolara, koliko je imao 2011. godine, kada je ubijen u Pakistanu.

Bin Ladenova oporuka je pronađena u dokumentima koji su se nalazili u njegovom skloništu u Abbotabadu u Pakistanu, a objavili su ih američki mediji. Bivši vođa je od svoje porodice zatražio da poštuju nejgovu volju te da se njegovo bogatstvo “potroši na džihad u ime Allaha”. O bogatstvu je pisao dok je bio u Sudanu, ali nije poznato da li se radi samo o novcu ili o još nekoj vrsti imovine.

U Sudanu je Bin Laden devedesetih živio pet godina kao gost sudanske vlade.

Da li je njegov novac završio u rukama terorista, zasad nije poznato.

Među pismima koja su pronađeni su ona u kojima traži od Amerikanaca da se bore protiv klimatskih promjena i spase čovječanstvo, tu je i pismo u kojem navodi kako strahuje da će stomatolog ugraditi uređaj za praćenje u zub njegove supruge, a pisao je i o planovima za medijsku kampanju s ciljem obilježavanja 10. godišnjice terorističkih napada u SAD-u.

Pronađeni su dokumenti koji predstavljaju Bin Ladenove analize napretka Zapada u radu protiv terorizma.

“Mislili su da će rat biti lagan i da će svoje ciljeve ispuniti za nekoliko dana ili tjedana. Moramo biti strpljivi, strpljenje donosi pobjedu”, pisao je Bin Laden.

Teroristički vođa je ubijen u akciji američkih specijalnih snaga u svibnju 2011. godine nakon napada na njegovo sklonište u Abbotabadu u Pakistanu. Od tada je na čelu Al Kaide Ayman al-Zawahiri.

Izvor: klix.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend