Vijesti iz BiH

Oružane snage BiH od danas bogatije za 31 mladog oficira

Na svečanosti koja je organizirana 20.12.2016. godine u Domu Oružanih snaga BiH upriličena je svečana zakletva III klase mladih oficira iz civilstva koji su uspješno završili osnovnu oficirsku obuku i koji će u početnom činu potporučnika početkom 2017. godine potpisati svoj prvi profesionalni ugovor i stupiti na službu u Oružane snage Bosne i Hercegovine.

 

Ceremoniji su prisustvovali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč, zamjenici načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Mirko Tepšić i generalmajor Senad Mašović, komandant NATO štaba u Sarajevu Gisele Wilz, generali Oružanih snaga BiH, predstavnici Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Sifet Podžić,  parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, predstavnici EUFOR-a u BiH, visoki dužnosnici MO i OS BiH, predstavnici vojno diplomatskog kora akreditirani u BiH te članovi porodica mladih oficira OS BiH.

 

Nakon što je prije godinu dana na dužnost stupila II klasa oficira primljenih iz civilstva, ovo je treći put da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH iz sopstvenih kapaciteta, ali uz pomoć Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i NATO štaba u Sarajevu, odabiraju, obrazuju i obučavaju mlade, visoko obrazovane kadrove koji se primaju u profesionalnu vojnu službu u početnom činu potporučnika OS BiH.

 

Svečanu zakletvu danas su položile tri djevojke i 28 mladića koji će u narednom periodu sa ostalim pripadnicima OS BiH činiti okosnicu i uzdanicu profesionalizma i uspješnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je tokom svoga obraćanja kazala: „Zakletvom koju danas polažete, vi postajete dio elite Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Vi postajete komandiri naših sastava i naši vojni lideri za ova, ali i za naredna desetljeća.” Ona je ovom prilikom naglasila i činjenicu da se prijem oficira iz civilstva realizira na osnovu najviših standarda koji vrijede u zemljama članicama evroatlantske porodice kojima teži i naša zemlja, što je garancija dostizanju potrebnih standarda i najvećeg stepena kompatibilnosti sa snagama NATO-a. „Danas za vas počinje novo poglavlje. Očekujem da ćete se brzo prilagoditi novim okolnostima i uslovima života. Etičnost, pravednost, međusobna tolerancija, razumijevanje, uvažavanje različitosti i poštivanje običaja drugih će, pored vojničkih vještina, biti vaša svakodnevna obaveza”, istakla je u svom obraćanju ministrica Pendeš.

Ministrica Pendeš je na kraju čestitala mladim potporučnicama i potporučnicima i njihovim porodicama, zaželjela im uspjeh u karijeri, kao i uspjeh na profesionalnom i ličnom planu, te se zahvalila partnerima u ovom projektu Ambasadi Velike Britanije u BiH i NATO štabu u Sarajevu na svesrdnoj pomoći, što je pokazatelj stvarnog partnerstva i opredijeljenosti za evropsku i evroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine.

 

Načelnik ZŠ OS BiH Anto Jeleč u obraćanju prisutnima rekao je: „Završetkom obuke, koja nije bila jednostavna i laka, stekli ste znanje i savladali vještine koje mladi oficiri moraju posjedovati. Završili ste tek jedan dio vašeg školovanja i edukacije, jer vaša edukacija i narastanje sposobnosti kroz profesionalni razvoj i vašu karijeru trajat će do kraja službovanja u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.”

 

General Jeleč se ovom prilikom obratio i članovima porodica mladih oficirki i oficira te kazao kako oni mogu biti ponosni što su njihove kćeri i sinovi izabrani da učestvuju u ovom važnom projektu po svoju zemlju i njene oružane snage, te izrazio očekivanje da će ovi mladići i djevojke i u budućnosti imati potrebnu podršku svojih porodica kao što je to bilo i do sada.

 

Načelnik ZŠ OS BiH je na kraju poručio: „Sve što radite neka uvijek bude časno, pošteno i odgovorno. Budite odgovorni prema svojim nadređenima i prema svojim podređenima i zapamtite da je velika čast i odgovornost biti oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.”

 

Prisutnima se, također, obratio i najuspješniji kandidat II klase oficira OS BiH potporučnik Senahid Petak koji je istakao da je velika čast biti oficir OS BiH te da se uloga ovih mladih ljudi ovim činom mijenja i postaje veća i odgovornija.

 

On je naglasio činjenicu da su oni od ovog trenutka u službi države BiH i njenih građana te da je njihov primarni zadatak da uspješno odgovore svim izazovima i zadacima u sklopu misije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend