Organska proizvodnja je trend u svijetu

U organizaciji bugojanske kompanije „Heko“ upriličeno je predavanje za proizvođače jagodičastog i bobičastog voća o organskoj proizvodnji maline. O toj proizvodnji, integralnoj zaštiti i ishrani maline, vizijama i budućnosti ove kulture na području Bosne i Hercegovine govorili su doktorant Eldin Brkan i prof. dr. Jadranka Pejčić.

– Kad je u pitanju organska proizvodnja, sve veći broj ljudi opredjeljuje se za tu proizvodnju, koja daje kvalitetniji proizvod, bez ostataka pesticida. Osim toga, više je tražena na inozemnom tržištu –  kazala je prof. Pejčić.

Kako je naglasila, proizvodnja organske hrane danas je trend u svijetu, a sve više zemalja svoje strateške pojoprivredne planove usmjerava u tom pravcu.

– Organska proizvodnja je prisutna u BiH od prije sedam, osam godina. Vjerujem da će zaživjeti u narednim godinama u većem obimu, s obzirom na veliki interes tržišta za proizvodnjom svih vrsta jagodičastog i bobičastog voća  – istaknula je.

Smatra, također, da se trebaju proširiti zasadi organskog povrća, ali i vinove loze i drugih voćarskih kultura, kao što su breskva, nektarina, kajsija.

(Business magazin)