Vijesti iz BiH

Oproštajna i nastupna posjeta vojno-diplomatskih predstavnika Rumunije u BiH

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i zamjenik ministra Sead Jusić sa saradnicima primili su u nastupnu posjetu vojnog atašea Rumunije u dolasku brigadira Ionescua Ion Bogdana i ujedno u oproštajnu posjetu dosadašnjeg vojnog atašea ove zemlje brigadira Valentina Voaidesa.

 

Ministrica je brigadiru Bogdanu zaželjela dobrodošlicu u našu zemlju, istakla značaj bilateralne vojne saradnje sa Rumunijom i izrazila nadu da će se ova saradnja nastaviti i produbiti u narednom periodu.

Ona se zahvalila dosadašnjem vojno-diplomatskom predstavniku Rumunije u našoj zemlji brigadiru Voaidesu na njegovom angažmanu, te pohvalila dostignuti stepen saradnje između naše dvije zemlje tokom njegovog mandanata na poziciji vojnog atašea u Bosni I Hercegovini.

 

Ministrica Pendeš je ovom prilikom naglasila činjenicu da je pomoć i podrška koju Rumunija pruža, kao članica NATO-a i EU izuzetno važna za MO i OS BiH, posebno u segmentu njihovog iskustva u procesu pristupanja ovim organizacijama.

 

Dolazeći vojni ataše Rumunije Bogdan je zahvalio ministrici na prijemu, izrazio zadovoljstvo činjenicom da  ima priliku služiti kao vojno-diplomatski predstavnik u našoj zemlji i naglasio potrebu nastavka saradnje naše dvije zemlje na polju odbrane i to u oblastima značajnim i za Bosnu i Hercegovinu i za Rumuniju.

 

Vojni ataše Rumunije u odlasku brigadir Voaides je kazao kako mu je bila čast predstavljati svoju zemlju u poslovima odbrane u proteklom periodu, te se ovom prilikom zahvalio ministrici Pendeš na saradnji koju je imao sa našom institucijom.

Ministrica je na kraju naglasila da je služba brigadira Voaidesa bila, između ostalog, zapažena i u asocijaciji vojno-diplomatskih predstavnika u Bosni i Hercegovini.

 

Zamjenik ministra odbrane Sead Jusić se zahvalio brigadiru Voaidesu na saradnji sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH i izrazio očekivanje da će saradnja i za vrijeme mandata brigadira Ionescua biti uspješna i korisna.

(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend