Oprezno s popularnom aplikacijom! Uzima sve vaše podatke i šalje ih u Rusiju?

Malo je onih koji ovih dana nisu isprobali aplikaciju FaceApp preko koje možete, između ostaloga, pogledati kako će netko izgledati kada ostari.

No, ako ste je koristili, moguće je kako ste tvorcima aplikacije ‘dali’ sve podatke o sebi, uključujući ime i prezime, kao i sve fotografije koje imate na vašem pametnom telefonu.  Developer Joshua Nozzi objavio je na Twitteru kako aplikacija bez dopuštenja uploada fotografije s vašeg telefona na svoj server. Aplikacija je napravljena u Rusiji pa se podaci ondje i šalju. 

– Budite oprezni s FaceApp, aplikacijom za starenje lica. Odmah prenosi sve fotografije bez postavljanja pitanja, bez obzira jeste li odabrali jednu ili ne – napisao je on.  Na aplikaciju je upozorila i odvjetnica Elizabeth Potts Weinstein koja je u uvjetima korištenja aplikacije pronašla zabrinjavajuće informacije. Naime, svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uvjete korištenja FaceAppu daju “stalnu, neopozivu, besplatnu i na razini svijeta” dozvolu za “korištenje, reprodukciju, modificiranje, adaptiranje objavu, prevođenje i stvaranje drugih dijela” od vašeg sadržaja.

  S druge strane, neki stručnjaci kažu da nema dokaza da aplikacija uzima sve fotografije s vašeg telefona te da se korisniku nudi koju će fotografiju odabrati.

vecernji.ba