Zanimljivosti

Oprezno s ovim aplikacijama, mogle bi našteti vašem mobitelu

U moru aplikacija, od kojih je većina korisna, postoje i one s kojima treba biti oprezan.
Aplikacije za vremensku prognozu
Vrlo su popularne, ali na žalost često s njima u paketu dolaze i virusi. U jednom od brojnih zabilježenih slučajeva riječ je bila o trojancu koji je prikupljao podatke o vlasnika i slao ih hakerima.
Društveni mediji
Ove aplikacije nemaju toliko problema s virusima koliko prekomjerno troše bateriju i usporavaju rad uređaja.
Aplikacije za optimizaciju
Postoje brojni softverski alati za optimizaciju čiste vaš cache i brišu programe koje ne koriste. No, većina novijih pametnih telefona ima takvu značajku već ugrađenu. Instalirate li ih opteretit ćete bespotrebno i smartfon i bateriju.
Ugrađeni web preglednici
Smartfoni često dolaze s predinstaliranim vlastitim web preglednikom, koji nisu uvijek brzi i odgovarajuće zaštićeni od krađe podataka.
Antivirusni programi
Općenito govoreći, antivirusni programi su korisni i poželjni, kako na računalu tako i na pametnom telefonu. No, treba svakako biti iznimno oprezan – pa i izbjegavati – antivirusne programe proizvođača koje ne poznajete. Zna dogoditi da hakeri podmetnu lažnu antivirusnu aplikaciju kao pravu te tako krasti vaše podatke, moguće i potpuno blokirati pametni telefon.
Web preglednici s dodatnim značajkama
Pojedini web preglednici mogu nuditi posebne dodatne značajke, poput gledanja videa i streaminga. Ipak, imaju dvije loše strane. Prvo, često dolaze s velikim brojem oglasa kojih se ne možete riješiti, a koji mogu usporiti rad smartfona. Drugo, traže pristup brojnim dijelovima vašeg pametnog telefona u kojima nemaju što tražiti.
Detektori laži
Detektori laži na smartfonima služe za zabavu i ništa drugo. Opteretit će memoriju vašeg smartfona i bateriju, a mogu predstavljati i sigurnosni rizik.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend