Zanimljivosti

Oprezno: Je li LED rasvjeta opasna za vaše zdravlje?

Američka zdravstvena asocijacija objavila je upozorenje da visokosenzitivna LED ulična svjetla emitiraju nevidljivo plavo svjetlo koje može ometati ritam sna i povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput raka i kardiovaskularnih bolesti.

Asocijacija je također upozorila da LED svjetla mogu pogoršati noćni vid tijekom vožnje, piše Washington Post, a prenosi N1. Slične tvrdnje su se pojavljivale i proteklih godina, no ovo upozorenje ukazuje na ozbiljnost problema i moglo bi prisiliti gradove (barem one u SAD-u) da razmisle o intenzitetu korištenja LED svjetla.

LED svjetla imaju do 50 posto veću energetsku efikasnost od običnih i traju 15 do 20 godina umjesto dvije do pet. Zanimljivo je da su neki američki gradovi rekli da zabrinutost za zdravlje nije dovoljno uvjerljiva da nadjača benefite LED uličnih svjetala. Glasnogovornik energetske gradske tvrtke Seattlea rekao je da LED svjetla ne emitiraju ništa više problematičnih plavih radiovalova od većine računala i televizora.

Kombinacija starih i LED svjetala

Jedan od glavnih dužnosnika Phoenixa, Mark Hartman, rekao je da bi oni mogli prijeći na kombinaciju starih i LED svjetala, tako da bi starija svjetla koristili u četvrtima u kojima se stanuje, a ona LED na velikim prometnicama i raskrižjima. Rekao je i da će sigurno u obzir uzeti zdravstvene argumente iako je također spomenuo zračenje računala i televizora.

U SAD-u je vlast ohrabrivala savezne države i lokalne samouprave na LED ulična svjetla čim su ona postala dostupna. Kritičari tvrde da su se ipak malo požurili.

“LED svjetla prvih generacija zaista imaju negativan utjecaj na psihofizičko zdravlje ljudi“, rekao je Michael Siminovitch sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Svjetlost se mjeri po temperaturi boje i izražava se u kelvinima (K). Originalna LED ulična rasvjeta imala je temperature od najmanje 4000 K što je produciralo jarko bijelo svjetlo s velikom količinom nevidljivog plavog svjetla.

(poslovni.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend