Zanimljivosti

Oprez! Opasne šljokice dospijevaju u vaša pluća i krvotok

Mnogi od nas vole glitter i šljokice, osobito u novogodišnjoj noći ili na rođendanskim zabavama. No cijena koju za to plaćamo je naše zdravlje i sigurnost našeg planeta. Šljokice, koje su zapravo mikroplastika, nalaze se u brojnim kozmetičkim proizvodima u obliku mikročestica.

 

Rado ih koriste pripadnice nježnijeg spola kako bi naglasile ljepotu i zablistale, zaboravljajući pritom da vanjski sjaj ne može nadomjestiti onaj unutarnji.

Iako je izrada šljokica jednostavna (na sitne pločice kopolimera nanosi se boja, a zatim se na to, radi refleksije, stavlja aluminijska folija), štetni efekti njihova gomilanja u domu i okolišu komplicirani su i višestruki.

Naime, šljokice, baš kao i teško razgradivi plastični otpad, koji zagušuje naš planet, onečišćuju vode i oceane stvarajući u njima „plastični smog“ koji uništava i morski i kopneni svijet.

Opasnosti za vaše zdravlje

Ako kod kuće vi ili vaša djeca upotrebljavate glitter i šljokice, onda iz prve ruke znate kako je teško očistiti kućanstvo od njih.

Danima nakon upotrebe takvih proizvoda pronalazite sjajne čestice na tijelu, u kosi, na odjeći, u kupaonici…

Zbog statičkog elektriciteta šljokice se lako zalijepe za površine, stoga je potrebno i više tjedana da ih potpuno odstranite iz svog doma.

No šljokice se skupljaju ne samo u vašem domu, već i u vašim unutarnjim organima.

1. Šljokice se akumuliraju u vašem želucu

Nakon što isperete sjajne mikročestice s lica ili tijela, one kroz odvod završe u otpadnim vodama, a na kraju i u vodenim tokovima i oceanima (kemikalije iz plastike pronađene su u čak 83 posto uzoraka vode diljem svijeta!).

A onda kad popijete čašu vode, taj mikrootpad dospije u vaš želudac, gdje se s vremenom akumulira jer se ne može apsorbirati u organizmu.

Također, zooplankton i ribe progutaju šljokice koje dospiju u oceane jer su privučeni njihovim sjajem. A to znači da na koncu opet završe i na vašem tanjuru (ako jedete ribu).

Najviše razine plastičnog mikrootpada pronađene su u morskoj soli. Stoga, čak i konzumacijom soli zapravo unosite u organizam toksične tvari iz plastike.

2. Sjajne čestice dospijevaju u vaša pluća i krvotok

Upotrebljavate li sprejeve za kosu ili tijelo sa sjajuckavim glitterom, morate znati da tijekom korištenja takvih proizvoda udahnete dio tih opasnih mikročestica.

Njihovim udisanjem i preko oštećenja na koži ove se čestice apsorbiraju čak i u vaš krvotok!

3. Šljokice mogu oštetiti rožnicu oka i izazvati gubitak vida

Komadići glittera lako mogu dospjeti i u oči te oštetiti rožnicu, što povećava rizik od infekcija i trajnog oštećenja vida.

Na to upozoravaju svjetski oftalmolozi, osobito prije velikih novogodišnjih slavlja kada smo tome osobito izloženi.

Uvedene zabrane

Zbog svih štetnih posljedica na ljudsko zdravlje i planet, brojni ekolozi pozivaju na hitnu zabranu upotrebe šljokica.

Velika Britanija planira 2018. godine potpuno zabraniti kozmetičke proizvode, poput pilinga i gelova za lice, koji u sebi sadrže mikrogranule (slične šljokicama), a u nekim britanskim vrtićima već je zabranjena upotreba šljokica.

No zašto biste uopće čekali zabranu? Poduzmite i sami potrebne korake te izbjegavajte glittere i šljokice, kao i sve proizvode koji ih sadrže.
Dodatni savjeti:

  1. Nemojte koristiti make-up, lak za nokte i sprejeve koji u sebi sadrže bilo kakve sjajuckave mikročestice.
  2. Upotrebljavajte samo organsku i prirodnu kozmetiku. Tražite proizvode koji umjesto glittera eventualno sadrže mineralne sastojke kao što su tinjac (mica), cinkov oksid i titanijev dioksid.
  3. Ne kupujte nikakve predmete koji sadrže šljokice – bilo da je u pitanju kućni dekor, rođendanske čestitke ili rekviziti za partyje.

Zašto nas uopće privlače sjajni predmeti?

Ljude zaista oduvijek privlače blistavi predmeti.

Antropolozi tu očaranost sjajuckavim zapravo povezuju s našim nagonom za preživljavanje.

Naime, čovjek je u davnim vremenima bio u potrazi za vodom, rijekama i potocima, čija površina bljeska i svjetluca. To je sjaj koji asocira na sam život.

Vođeni primjerom naših predaka, zašto se ne bismo, umjesto glitterom na licu i tijelu, oduševljavali sjajem kojim nas dariva priroda, primjerice kapima kiše koje svjetlucaju na lišću okupane zrakama sunca ili ljeskanjem mora…

(www.alternativa-za-vas.com)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend