Općina Vitez dobila dva nova kamiona za prikupljanje i odlaganje otpada

Švedska organizacija “SIDA” predala je dva kamiona za odvoz smeća Općini Vitez, kapaciteta 3,5 tona, čija je vrijednost 406 224 marke.

Suradnja općine Vitez i predstavnika Švedske međunarodne agencije za obnovu i razvoj ”SIDA” otpočela je još u ožujku 2010. godine na izradi Općinskog plana upravljanja otpadom za razdoblje od 2011. do 2016. godine, koji je uvojilo Općinsko vijeće 28. rujna 2011. godine.

“Vjerujemo da ćemo povećati stupanj naplate posebno u ruralnim mjestima, ali i spriječiti nastajanje divljih deponija i po mogućnosti ukloniti postojeća nelegalna odlagališta, što će imati za posljedicu smanjenje zagađenja okoliša i širenje ekološke svijesti građanja. Ovim putem želimo se zahvaliti Agenciji ‘SIDA’ na ovoj donaciji i realizaciji projekta Općinski plan upravljanja otpadom koji će značajno doprinjeti poboljšanju gospodarenja otpadom”, rekao je u izjavi za Fenu Advan Akeljić, općinski načelnik Viteza.

“Osnovni je cilj izrade Općinskog plana upravljanja otpadom da se poveća pokrivenost općine uslugama organiziranog prikupljanja otpada i da se poveća selektivno prikupljanje otpada te smanji ukupna količina za konačno zbrinjavanje. Samo 24 posto naših kućanstava plaća odvoz komunalnog otpada, a sve naše akcije da se taj postotak poveća nisu polučile željene rezultate”, rekao je Dragan Stojak, direktor Javnoga komunalnog poduzeća “Vitkom”.